Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/Kosova

Sırp gazetesi “Büyük ihanet” başlığıyla verdiği haberde, Sırbistan Güvenlik Hizmeti eski Kıdemli Memuru (SDB) ve Güvenlik İstihbarat Başkanı (BIA) eski Müdür Yardımcısı Dragan Markoviç’in sözleriyle Sırp faşistlerin hep inkâr ettiği Reçak katliamını gerçekleştirdiğini kabul etti. Bu, Sırp güvenlik yapılarının Kosova’da Shtime Belediyesi’ne bağlı olan Reçak köyünde Ocak 1999’da Arnavutlar’a karşı suç işleyen Sırp kuvvetleri olduğunu kabul eden ilk üst düzey bir memuru oldu.

Ancak Sırp gazetesi Telgraf, “Devlet Güvenlik Servisi eski Başkanı Jovica Stanisiç tarafından oluşturulan Özel Operasyon Birimi’nin (JSO) Reçak’ta suistimal edildiğini” belirterek Yugoslavya Federal Cumhuriyeti’nin bombalanmasında tetikleyici unsur olarak kullanıldığını kaydetti.

Bu versiyonu, uzun zamandır Sırbistan Devlet Güvenlik Servisi (SDB) üyesi ve eski İstihbarat ve Güvenlik Ajansı (BIA) Genel Müdür Yardımcısı görevini yürüten Dragan Markoviç-Markoni “Kurir” gazetesine anlattı. Markoviç, Sırp Özel Harekât Birimi’nin (JSO), iç savaştan etkilenen eski Yugoslavya’nın çeşitli yerlerinde Sırp nüfusunu korumak zorunda olduğunu fakat Jovica Stanisiç, bu birliğin üyelerinin yurtseverliğini kötüye kullandığını diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Onlara savaş yasalarına uymamaları, aşırı şiddet kullanmalarını emretti. Stanisiç’in ayrılmasından sonra bile JSO kötüye kullanıldı. Bu birim Reçak’ta Kosova’ya gönderildi ve büyük güçler bu fırsatı eski Yugoslavya’yı [Sırbistan] bombalamak ve Sırpları Kosova’dan kovmak için kullandı. Bu yapılanların sonuçları bugün hala hissediliyor. Kosova savaşında JSO komutanı Milorad Ulemek-Legija idi. Legija, işlediği suçlardan dolayı 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı.”

Öbür yandan Kosova’da, 24 Mart 2019 tarihli ve Zvecan’taki “Kralj Milutin” sokağında, 1999’da Kosova’daki NATO’ya müdahaleye karşı bir sivil topluma katılan ve konuşmacı olarak “NATO bombalama sonucunda öldürülenlerin anısına” katıldığı programına açıklamalarda bulunarak, Ülkemizde saldırganlığın nedeni Kosova ve Metohija’da sözde insani felaket oldu.

REÇAK KATLİAMI BİR KURGUYMUŞ!

Reçak katliamı bir kurguydu. Bütün bunları üreten ve Kosova ve Metohija’daki en büyük suçları işleyen Arnavut teröristleri. Bugüne kadar kimse sorumlu tutulmadı” ifadelerini kullanmıştı. Yaptığı bu açıklamalardan dolayı suçlu bulunan Kosova eski İdare ve Yerel Hükümet Bakanı Ivan Todosijeviç, iki yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bu bağlamda, Priştine’deki Temel Mahkeme tarafından, “ulusal, ırksal, dini veya etnik nefreti, hoşnutsuzluğu veya hoşgörüsüzlüğü kışkırtmak” suçlamasıyla suçlandı.

Balkanlar’daki çocuk katilinin eski Enformasyon Bakani ve mevcut Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksander Vuçiç, Todosiyevfiç’in ceza almasına karşı çıkarak “Bu korkunçtur” diye konuştu. Vuçiç, ona yakışan ifadeler kullanarak “Reçak katliamının bir kurgu” olduğunu söyledi. Sırp medyasına göre, Reçak katliamın “Bir fabrikasyon suç olduğunu” yinelediğini ve “Bunun için hepimiz cezalandırılacak mıyız?” sorusunu sordu. Katliamın gerçekleşmesinin ardından Reçak’ı ziyaret eden AGİT eski Başkanı William Wolker’in “Bu bir insanlık suçudur” ifadelerine cevap veren Vuçiç, “O bir yalancı” dedi.

“VUÇİÇ’İN ARNAVUTLAR’DAN PATOLOJİK NEFRETİ”

Vuçiç’in ifadelerine Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, sosyal medya üzerinden cevap vererek, “Barış, uzlaşma ve adalet, suçları reddederek inşa edilmez. Uluslararası Adalet Divanı’nın bile kabul ettiği Reçak katliamını Sırbistan’daki birçok yetkilinin Avrupa’daki sivillere yönelik en kötü suçları reddettiğini görüyorum. Sırp soykırım politikaları korunamaz. İhbar edilmeleri gerekir” ifadelerini kullandı. Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj da, Vuçiç’in sözlerine yanıt olarak, “Vuçiç’in Arnavutlar’dan patolojik nefreti, Reçak katliamını inkâr edilmesiyle de kanıtlandı” değerlendirmesini yaptı.

Editör: TE Bilisim