Evde arpacık tedavisi aşağıdaki yöntemlerle gerçekleştirilebilir.

Su ile yapılan temizlik sayesinde arpacık sterilize edilebilir. Sıcak kompres uygulanabilir. Temiz bir bez ılık suyla nemlendirilir ve göz üzerine yerleştirilir. Bakteri karşıtı bir krem kullanılabilir. Bir kaseye bir avuç kişniş tohumu konulur. Kalan kısım suyla doldurulur ve bir saat beklenir. Sonrasında göz kapakları bu suyla yıkanır. Aleo vera yaprağı koparılarak yaprak içindeki jel arpacığın olduğu yere sürülür. Guava yaprağıyla kompres yapmak oldukça yaygındır. Çiğ patates ezilerek macun yapılır ve gerekli olan bölgeye sürülür. Ağrılı arpacıklar için ağrı kesici kullanılabilir. Sık sık arpacık sorunu yaşayan kimselerin göz kapaklarını bebek şampuanı ile yıkaması tavsiye edilir.

Arpacık tedavisi genellikle temizlik üzerine kuruludur. Arpacık çıktığı zaman göz çevresinde kullanılmaya uygun olan malzemelerle göz çevresi temizlenir.

Arpacık Nedir?

Arpacık göz kapaklarının uç kısmındaki yağ bezlerinin enfeksiyon kapması olarak tanımlanabilir. Her yaştan ve cinsiyetten kişilerde gözlemlenebilir. Temelde hijyenle alakalı bir problem olarak görülür. Genetik faktörler işin içerisine pek dahil edilmez. Sıçraması yada uzun vadeli bir probleme dönüşmesi ihtimal dahilinde değildir. Kendini kızarıklık, hafif derece ağrı ve cildin pütür pütür olması şeklinde belli eder. Doğru tedavi ile birkaç günde ortadan kaldırılabilir. Bünyenin bitap düştüğü ve uyku kalitesinin düşük düzeyde seyrettiği dönemlerde gerçekleşme ihtimali daha fazladır. Makyaj yapan kimselerde makyaj ürünlerinin hijyenik olmaması arpacığa neden olabilir.

Arpacığı Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Doğal tedavi ve evde kolayca uygulanabilen tedavi yöntemleri hakkında mutlaka incelemeniz gereken içeriklere bu bağlantı dirilispostasi.com/haberleri/dogal-tedavi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Arpacığı engellemek için yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir:

Göz çevresi için kullanılan makyaj ve kozmetik ürünleri hakkında dikkatli olmak

El hijyenine önem vermek ve elleri göz çevresinden uzak tutmak Lens kullanan kişilerin lensleri steril koşullarda muhafaza etmesi Piyasada var olan makyaj temizleme tonikleriyle göz çevresini rutin olarak temizlemek (Diğer yüz temizleme toniklerinin çoğu gözler için uygun değildir. Bu nedenle kozmetik mağazalarında yer alan göz makyajı temizleme suları tercih edilmelidir.)

Arpacık çoğu kişi için hayatta birkaç kare karşılaşılan bir durumdur ancak bazı kişiler bu sorunu sıklıkla yaşayabilir. Üstte bahsi geçen önlemler sık sık arpacık tedavisi gören kimseler için hararetle tavsiye edilir.

Arpacık Türleri Nelerdir?

Arpacık çeşitleri iç arpacık ve dış arpacık olarak bilinir. Bu arpacıkların özellikleri şöyle izah edilebilir:

İç arpacık: Göz kapağının iç kısmındaki yağ bezlerinin tıkanması sonucunda oluşur. Kızarıklık, göz çevresinde hassasiyet ve ağrı olarak kendini belli eder.

Dış arpacık: Kirpiklerin köklerinde oluşan iltihaplardan dolayı oluşur. Görüntü olarak sivilceyi andırır. Şişkin bir görünüme sahiptir.

İki tür arasında iç arpacık daha ağrılı olmasıyla bilinmektedir. Her ikisi birbirinden farklı tedaviler gerektirebilir. Arpacıklar başlangıç aşamasında gözde ağrı olarak kendilerini belli ederler. Birkaç gün sonra fiziki olarak kendini göstermeye başlar.

Arpacık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Arpacığı tedavi etmek için doğal yöntemler yetersiz kaldığında hekimlere danışılmalıdır. Şayet arpacık ileri derecede ağrı oluşturuyorsa ve göz kapağının açılmasına mani olacak derecede büyükse mutlaka bir hekimle görüşmek gerekir. Teşhis konulması birkaç saniye sürer. Herhangi bir kan testine gerek yoktur. Hekimler tarafından önerilen pomatlar ve damlalar kullanılarak iyileşme süreci başlatılır. Arpacıklar en fazla üç hafta içerisinde yok olurlar. İlaç tedavisinin yetmediği durumlar cerrahi müdahale gerektirebilir. Böylesi arpacıklar gözde sertleşip kalırlar. Ameliyat kısa sürede gerçekleştirilir ve arpacık tedavisi tamamlanır. Kişiler belli bir süre göz bandı takarlar. İşin bu raddeye gelmesi epey nadir bir durumdur. Çoğu kişi ilaç tedavisiyle sağlığına kavuşur.

Editör: TE Bilisim