DASK adres kodu sorgulama nasıl yapılır? UAVT kodunu nasıl öğrenilir? Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Adres Daire Başkanı Levent Yazıcı’nın her haneye adres kodu verileceğini söylemesinin ardından adres kodu sorgulama ve adres kodu nasıl alınır soruları sosyal medyada yeniden gündem oldu. Yeni uygulamanın ne gibi faydaların olacağını merak eden vatandaşlar için haberimizi derledik. Peki, DASK adres kodu sorgulama nasıl yapılır? UAVT kodunu nasıl öğrenilir?

DASK ADRES KODU SORGULAMA NASIL YAPILIR? UAVT KODUNU NASIL ÖĞRENİLİR?

Ülke sınırları içerisindeki her ev ve iş yeri için kendine özel 10 haneden oluşan özel numara adres kodudur. Deprem sigortası poliçesi işlemlerinde ve daha birçok işlemlerde kullanılmaya başlanan adres kodu, 1 Mart 2013’ten itibaren zorunlu hale geldi. Deprem sonrasında vakit kaybetmeden ulaşım sağlanan ve zorunlu deprem sigortanızı kolayca yaptırmak için adres kodunun mutlaka öğrenilmesi gerekmektedir

DASK adres kodunu arayanlar sıklıkla UAVT (Ulusal Adres Veri Tabanı) terimiyle karşılaşırlar. UAVT kodu 10 basamaklı bir sayıdan oluşan numaralandırma bilgisidir. Her konutun kimlik bilgilerinin saklandığı bu kod, DASK adres kodunun da tutulduğu yerdir.

DASK ADRES SORGULAMA NASIL YAPILIR?

DASK adres kodu sorgulamak veya adres kodu bulmak için aşağıdaki kurumlardan yararlanabilirsiniz:

Muhtarlık, Belediyeler, Nüfus Genel Müdürlüğü, Nüfus Müdürlükleri

DASK adres kodunuzu web sitesi üzerinden 3 ayrı şekilde kolayca öğrenebilirsiniz.

1) Yerleşim yeri adres kodunuzu www.adreskodu.dask.gov.tr üzerinden sorgulamak için şu adımlarla ilerlemeniz gerekmektedir:

“adres kodunu öğren” kısmını işaretleyin. İl, ilçe, köy ve mahalle bilgilerinizi eksiksiz girin. “Cadde/sokak/bulvar/meydan adına göre”, “bina/site adına göre”, “bina numarasına göre” kısımlarından hangisini kesin biliyorsanız işaretleyin.

Bina numarası ya da site/apartman adını yazın.

İç kapı ya da daire numarasını seçin.

Bu adımları tamamladıktan sonra ekranın sağında kırmızı kutucuk içindeki rakamlar adres kodunuzu göstermektedir.

2) Yerleşim yeri adres kodunuzu sorgulamak için www.adres.nvi.gov.tr üzerinden açık adres bilgilerinizi girerek adres koduna ulaşabilirsiniz.

3) https://giris.turkiye.gov.tr üzerinden adres kodu sorgulamak için T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifrenizle giriş yapın. Sağ üstte isminizin yazılı olduğu kutucuğa tıklayıp sırasıyla, “benim sayfam>bilgilerim>adres bilgilerim” sekmelerini takip ederek adres koduna ulaşabilirsiniz. Yalnız sadece isimden adres sorgulama yapılamamaktadır. Yukarıda belirttiğimiz yollardan adres kodunuza kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim