2021 eşi vefat eden kadınlara devlet yardımı nasıl alınır? Soruları vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Devlet kaynaklı sosyal ve maddi yardımların en büyük yüzdesini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde yürütülen projeler oluşturuyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yardım paketleri içerisinde yer alan eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardımları dikkatleri çekti. Peki, 2021 eşi vefat eden kadınlara devlet yardımı nasıl alınır? İşte tüm detaylar haberimizde…

Eşi ölmüş kadınlara yardım Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılır. Kadınlara devlet yardımı sağlanması için yapılan bu uygulamada başvuru Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılabilir. Ekonomik zorluk yaşayan eşi vefat eden kadınlar maaş desteği için ikamet adreslerinde bulunan vakıflara T.C. kimlik kartlarıyla başvurmalıdır. Eşi Vefat Etmiş Kadınlar İçin Bir Nakit Sosyal Yardım Programı adı verilen uygulama için 18 yaşından büyük olmak ve muhtaçlık sınırının altında kalmak gerekir. Ekonomik zorluk yaşayan eşi vefat eden kadınlar maaş desteği için ikamet adreslerinde bulunan vakıflara T.C. kimlik kartlarıyla başvurmalıdır.

Eşi Vefat Eden Kadınlara Devlet Yardımı Başvuru Şartları Nelerdir?

Yardım başvurunun şartlarını sağlayan kadınlar nakit sosyal yardım programından yararlanabilir. Eşi vefat etmiş kadınlar için maaş şartları şu şekildedir:

  • Vefat etmiş olan eş ile resmi nikahlı olarak evli olmanız şarttır. Sadece imam nikahı kıyılmış olan kişiler bu devlet yardımından yararlanamaz.
  • Maaş aldığı sırada başkasıyla imam nikahlı olarak yaşamak yasaktır. Böyle bir durum tespit edilirse maaş kesilir.
  • Kadınlara destek maaşı için başvurunuzu yaptığınız sırada başka bir evlilik yapmamış olmanız gerekir.
  • Kadının maaştan yararlanmak için herhangi bir düzenli gelir kaynağı olmamalıdır.
  • Bir kurumda sigortalı olarak çalışmıyor olması gerekir.
  • Kadının bir gelir kaynağı varsa bu gelir miktarı muhtaçlık sınırının altında kalmalıdır.
  • 65 yaş maaşı veya dul maaşı almıyor olması gerekir.
  • Yardım alan kadın adres değişikliği yaparsa maaş ödemesi iptal edilir.

Eşi Vefat Eden Kadınlara Yönelik Yardım Ne Kadar? 

Eşi ölmüş kadınların maaşı miktarı 2021 yılı için 325 Tl olarak belirlenmiştir, bu miktar 2 ayda bir 650 TL nakit olacak şekilde ödenir. Önceki yıl aylık tutarı 275 TL olan ve yine iki ayda bir ödenen kadınlara devlet yardımı maaş koronavirüs mücadelesi kapsamında arttırılmıştır.

Kadınlara Devlet Yardım Maaşı Nereden Alınır?

Devlet yardımının maaşı almak için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılan başvuruda istenen koşulları sağlandıysa alınabilir. Başvurusu onaylanan kadınların maaş PTT şubeleri aracılığı ile ulaştırılır ve iki ayda bir olmak üzere PTT şubelerine yatırılır. Kabul edilen maaş yardımını kolaylıkla alabilmesi için başvuran kişiye sosyal yardım kartı verilir. Eşi vefat etmiş kişiler hak kazandıkları para yardımını PTT şubelerinden ve PTT-matiklerden alabilirler. 

Eşi Vefat Eden Kadın Hakları Nelerdir?

Eşi ölmüş kadın hakları Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından korunmaya çalışılır. Kadınlara devlet yardımı hayatlarını idame ettirebilmeleri, ekonomik sıkıntılar yaşamamaları için verilir. Hem devlet kurumlarında hem de özel kuruluşlarda bu konuda yararlanılacak birçok destek programı sürdürülüyor. Bu programdan bazıları şu şekildedir:

  • Dul maaşı: Eşi vefat eden kadınların maddi sıkıntılar yaşamaması için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığı ile para desteği yapılır.
  • Ölüm aylığı: Sigortalı bir kişinin iş kazası sonucu iş görmemezliğe bağlandığı dönemde vefat etmesi sonucunda bu yardım talep edilebilir. Diğer maaşlarda olduğu gibi bir yaş ve prim sınırlaması bulunmaz. Vefat eden kişi sigortalı çalışmaya yeni başlamış dahi olsa yakınları bu haktan yararlanabilir.
  • Yetim aylığı: Vefat eden kişinin ailesinde geri kalan kız, erkek ve eş için sağlayan yardım parasıdır. SGK tarafından bağlanan bu maaş yetim kişinin sigortalı bir işe girmesi durumunda kesilir.
  • Bu sayılanların dışında eşi vefat etmiş desteğe ihtiyaç duyan kadınların yardım alabileceği başka kurumlar: Sivil Toplum Kuruluşları, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, kişinin bulunduğu şehirdeki belediye, Vakıflar Genel Müdürlüğü şeklinde sıralabilir. Ayrıca Alo 144 numarası aranarak alınabilecek sosyal yardım programları hakkında detaylı bilgi alınabilir.
Editör: TE Bilisim