Diş kaplama; dişin çürüme veya darbe alması sonucu şeklinde meydana gelen bozukluğun protez kullanılarak onarılması durumudur. Porselen, metal veya zirkonyum gibi çeşitli malzemeler kullanılarak yaklaşık 3 seansta diş kaplama işleminin tamamlanması sağlanır.

Diş Kaplama Nedir?

Diş kaplama; estetik amaçlı veya fonksiyonel olarak dişlerin madde ile kapatılması durumudur. Dişlerin bazı bölgeleri veya tüm yüzeyleri doğal haline en yakın şekilde kaplanması durumu diş kaplama alanına girer. Diş kaplamada; porselen laminate veneer, empress (full porselen), zirkonyum ve metal destekli kaplamalar kullanılır. Son zamanlarda gelişen teknoloji ile gülüş tasarımında sık sık bu yönteme başvurulur.

Diş Kaplama Hangi Durumlarda Yapılır?

Diş kaplama işlemi fonksiyonel veya estetik olarak tercih edilen bir uygulamadır. Diş kaplamanın gerekli olduğu durumlar şunlardır:

·         Diş çürükleri meydana gelince,

·         Diş kırılmaları yaşanırsa,

·         Diş dolguları düşerse,

·         Diş çekilmesi sonucu yaşanan olumsuz durumlar sonucunda,

·         Diş eksikliğinden kaynaklı ağız boşluklarının kapatılması durumlarında,

·         Dişlerde meydana gelen renk bozuklukları sonucunda,

·         Diş formlarında gözlemlenen ciddi hasarlar sonucunda,

·         Dişin implant ile tedavisi mümkün olmayan durumlarda diş hekimleri tarafından diş kaplama tedavisi uygulanır.

Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

Diş kaplama uygulama yöntemi, hasta üzerinde diş hekimi tarafından gerekli analizlerin yapılması sonucu başlatılır. Diş hekimi muayenesinden sonra hastaya en uygun yöntem araştırılır. Diş kaplama uygulama teknikleri, yaşanan vaka türüne göre değişim gösterir. En çok tercih edilen diş kaplama teknikleri; metal destekli, zirkonyum, metal desteksiz ve empress kaplamadır. Kaplama sürecinde en hassas yöntem diş hasarının iyi tespitidir. Yanlış tedavi uygulanması geri dönüşü olmayan bir süreç başlatabilir.

Diş incelenip tedavi yöntemine karar verildikten sonraki adım, dişin tamamı veya hasarlı bölgenin dahil olduğu kısım için ölçüme alma işlemidir. Dişlerin ölçüsü alındıktan sonra koruma ve sağlamlaştırma amacıyla diş kaplama işlemi uygulanır. Bu uygulamanın hazırlık aşamasında ölçüsü alınan dişlerin protezi hazırlanması için gerekli malzeme seçimi yapılır. Ardından ölçülere göre metal destekli porselen, zirkonyum, metal desteksiz porselen gibi maddelerden protez çalışmaları başlar. Bölgesel bir uygulama yapılacak ise bölgenin sağında ve solundaki dişler küçültülerek köprü işlemi yapılır. Eğer dişte bölgesel değil de daha büyük bozulmalar var ise yine diş fonksiyonları korunması adına işlem yapılır. Gerekli işlemleri bitirilip tedavi sonlanmadan önce protezler prova edilir. Hasta birkaç gün protezlerle yaşayarak olası problemlerin önüne geçilmesi sağlanır. Yaşanan bir problem varsa diş hekimine bildirilerek onarımı yapılır. Birkaç gün sonrasında hastadan hiçbir şikâyet gelmez ise protezler sağlamlaştırılarak yerine yerleştirilir. Diş kaplama tedavisi sonlanır.

Yaşanan tedavi sürecinden sonra dişlerde hassasiyet görülür. Aşırı sıcak veya soğuk ürünlerin tüketimi rahatsız edebilir. Bu durum kalıcı değildir. Bir süre sonra normal düzene girilir.

Diş Kaplama Çeşitleri Nelerdir?

Diş kaplama çeşitleri kullanılan malzemeye göre çeşitlilik gösterir. Metal destekli porselen kaplamalar önceki yıllarda en çok tercih edilen diş kaplama çeşididir. Günümüzün gelişen ve değişen teknolojisi ile metal porselen kaplama yerini başka maddelere bıraktı. Bu maddeler ile daha fonksiyonel ve estetik diş kaplama uygulamaları gerçekleştirmek mümkün.

Diş kaplama çeşitlerinin yöntemleri şunlardır:

Zirkonyum kaplama
Laminate veneer (yaprak porselen)
Empress diş kaplama (full porselen)

Zirkonyum Diş Kaplamanın Tercih Sebebi Nedir?

Zirkonyum diş kaplama en çok tercih edilen diş kaplama çeşididir. Bu yöntem ile doğal diş rengini hemen hemen yakalamak mümkündür. Fark edilmeyecek seviyede diş estetiği ile aynı oranda uygulama mümkündür. Metal yöntemler kullanılınca tat alma duyusunda değişim meydana gelebilir. Zirkonyum ile bu sorun ortadan kalkar. Bilgisayar destekli yöntemler ile üretilmesi sonucu hasarlı bölgeye kolay yerleşimi mümkündür. Metal destekli kaplamalarda gri yansımalar meydana gelebilir. Zirkonyum uygulamalarında böyle bir durum söz konusu değildir. Zirkonyum diş kaplaması sonucunda diş hassasiyetleri yaşanma oranı çok düşüktür.

Editör: TE Bilisim