Vergi Dairesini öğrenmek isteyenler işlemlerini online bir şekilde yapabilir. Hangi Vergi Dairesine bağlı olduğunu sorgulama için kullanılan tüm araçlar şunlardır:

  • E- devlet,
  • Telefon,
  • Şahsen Başvuru,
  • Online Sorgulama.

Hangi Vergi Dairesine Bağlı Olduğun E-Devlet İle Nasıl Öğrenilir?

E-devlet üzerinden Vergi Dairesi sorgulama adımları şöyledir:

  • E-devlet sistemine giriş için şifre istenir. Daha önce şifreye sahip olmayanlar PTT şubelerine giderek 2 TL karşılığında şifrelerini alabilir. Şifresi olup unutanlar için şifre yenilemek mümkündür. Öncelikle “https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/” adresine girilir. Ardından “şifremi unuttum” sekmesi ile şifre değişikliği işlemleri yapılabilir. Bu işlem için sistemde kayıtlı olan cep telefonu ya da e-mail adresi kullanılır.
  • Şifre ve T.C. kimlik numarası ile ana ekranda yer alan sayfaya giriş yapılır.
  • Arama çubuğuna “Gelir İdaresi” yazılır.
  • “Vergi borcu” sayfasına girilerek sayfanın açılması beklenir.
  • Açılan borç sayfasında yazan Vergi Dairesi bilgilerine ulaşılır.
  • İşlemler tamamlandıktan sonra “güvenli çıkış” yapılır.

Hangi Vergi Dairesine Bağlı Olduğun Telefon İle Nasıl Öğrenilir?

Hangi Vergi Dairesinde işlem yapması gerektiğini öğrenmek isteyenler sorgulama işlemlerini 444 0 189 numaralı hattan yapabilir. Numara arandığında müşteri temsilcisi ile işlemler gerçekleştirilir. Bununla birlikte ALO 189 hattından da Vergi Dairesi bilgileri kolayca öğrenilebilir.

Hangi Vergi Dairesine Bağlı Olduğu Şahsen Nasıl Öğrenilir?

Vergi Dairesi bilgileri başka bir Vergi Dairesinden de öğrenilebilir. Vatandaşlar kendilerine en yakın Vergi Dairesine gittikleri zaman hangi Vergi Dairesine bağlı olduklarını sorgulatabilir. Bunun için gerekli olan bilgi T.C. kimlik numarasıdır. Vergi Dairesinde çalışan müşteri danışmanları ile sorgulama işlemi ortalama 2 ile 3 dakika arasında yapılır.

Hangi Vergi Dairesine Bağlı Olduğun Online Nasıl Öğrenilir?

Vergi Dairesini online sorgulatmak isteyenler iki farklı şekilde yapabilir. Öncelikle Vergi Dairesinin mobil uygulaması bulunmalıdır. Cep telefonlarına bu uygulama indirildiğinde sisteme giriş yapılarak online şekilde sorgulama işlemleri yapılabilir. Mobil uygulama dışında sorgulama yapmak isteyenler Vergi Dairesinin resmi sitesi olan “https://ivd.gib.gov.tr/” adresinden de sorgulama yapılabilir. Sisteme girişin ardından “borç bilgisi” sekmesine girilir. Burada vatandaşların borç belgesi çıkar. Borç belgelerinin üzerinde borç miktarı ile birlikte Vergi Dairelerinin bilgileri de yer alır.

Bağlı Olunan Vergi Dairesi Değiştirmek Mümkün Mü?

Vergi Dairesi değiştirme işlemleri yapılabilir. İl içinde değişiklik yapanlar ya da başka ile taşınanlar ikametgah adreslerini sistem üzerinden güncellemelidir. Güncelleme işlemlerinin ardından yeni Vergi Dairesi atanır.

Vergi Dairesinde Yapılan İşlemler Nelerdir?

Vergi Dairesine bizzat gidilerek ya da “https://ivd.gib.gov.tr/” internet adresine girilerek yapılabilecek işlemler aşağıda detaylı şekilde açıklanmaktadır:

  • Fatura takibi yapılabilir. Özellikle yoğun bir şekilde çalışan ve faturalarının son ödeme gününü takip edemeyenler fatura takibi hizmetinden faydalanabilir.
  • Makbuzlar sistem üzerinden kolay bir şekilde takip edilebilir. İş yerlerinde zorunlu olan makbuz sistemini sistem online bir şekilde takip eder ve düzenler. Böylece olası muhasebe hatalarının önüne geçilmiş olur.
  • Şirketlerin ya da kurumların gelir ve gider tablosu düzenlenir. Dönem sonlarında ya da aylık olarak kar ve zarar durumları da bu şekilde kontrol edilebilir.
  • Malların stok takibi yapılabilir. Özellikle perakende alanında çalışan kişiler aylık ürün stoklarını sistem üzerinden kontrol edebilir. Bunun yanı sıra satın aldıkları ürünlerin maliyetlerini ve satışa sundukları takdirde elde ettikleri kar oranına da sistemden ulaşmak mümkündür.
  • Cari hesapların düzenlenmesi ve takip edilmesi gerçekleşir. Müşteriler ile ilgili maddi bilgiler sıralanır ve onları bulmak kolaylaşır.  Bu şekilde arama kısmında istenilen müşteri bulunabilir.
Editör: TE Bilisim