Şimşek çakarken okunacak dualar neler? İşte gök gürültüsünde okunacak dualar ile ilgili detayları haberimizde derledik. Ürkütücü doğa olayları insanların araştırdığı konular arasındadır. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan uyarılar sonucunda Marmara ve Ege kıyılarında sağanak yağışın beklenilmesi sonrasında insanlar gök gürültüsü ve şimşek hakkında araştırmalar yapıyor. Birçok insan uykularını kaçıran gök gürültüsü ve şimşek gibi doğa olayları olduğu sırada okunacak dualar sıkça araştırılan konulardan biri oldu. Peki, Şimşek çakarken okunacak dualar neler? İşte gök gürültüsünde okunacak dualar!

ŞİMŞEK ÇAKARKEN OKUNACAK DUALAR NELER? İŞTE GÖK GÜRÜLTÜSÜNDE OKUNACAK DUALAR!

Gök gürültüsünü işiten, (Sübhanallahi yüsebbihür-ra’dü bihamdihi vel melaiketü min hifetihi vehüve alâ külli şey’in kadir) derse ona yıldırım isabet etmez. Şayet ederse ben diyetini vermeyi tekeffül ediyorum. (Tefsir-i Hazin)

Şu aşağıdaki duaları da okumak müstehaptır. (Tahtavi)

(Sübhanallahi ve bi-hamdihi, sübhanallahil azim.)

(Allahümme la tektülna bigadabike vela tühliküna biazabike veafina kalbe zalik.)

İlk kısmı yıldırım duası olarak da okunan Ra’d suresinin 13. âyet-i kerimesinin tefsirlerdeki meali şöyledir:

(Gök gürültüsü [nü işitenler] ve melekler korkularından hamd ile, [sübhanallahi vel-hamdülillahi, diyerek] tesbih ederler. O [Allahü teâlâ] yıldırımlar gönderip, onunla dilediğini çarpar. [Durum böyle iken, haddi aşan kâfirler], Allah ile mücadele ederler. Halbuki Allah’ın karşılık vermesi pek şiddetlidir.)

Eshab-ı kiramdan Ânes (radıyallahü anh) bildiriyor ki:

Resulullah efendimiz, bir sahabiyi, müşriklerin elebaşlarından birine hakka davet için gönderdiğinde o, “Beni davet ettiğiniz Rab demirden mi, bakırdan mı, gümüşten mi, altından mı) diyerek alay etmişti. O Sahabi, birkaç defa yine ona gidip hakkı tebliğ ettiyse de, herif-i na-şerif, yine alay ve inadından vazgeçmedi. Allahü teâlâ da, bir yıldırım ile onu yaktı. (Nesai)

(Veyusebbihur’ra’dü bi hamdihi vel melâiketü min hîfetıhi ve yursilüs-savâ ’ika fe yusîbu bihâ men yeşâu vehum yücâdilûne fillâhi vehuve şedîdül mihâl.)

Türkçe Anlamı:

“Gök gürültüsü O’nu överek tesbih eder, melekler de korkusundan O’nu tesbih ederler. Yıldırımlar gönderir de onlarla dilediğini çarpar. Allah’ın tuzağı pek çetin olduğu halde onlar hala O’nun hakkında tartışmaktadırlar.

Açıklama:

Gök gürlemesi oluyor. Bu, bulutların çarpmasından değil, Hakkın kudretinden meydana gelmektedir. İşte o hadise olduğunda müslüman bu ayeti bir kaç defa olsun okumalıdır.

Editör: TE Bilisim