Facebook’ta canlı yayın yapma işlemi ilk olarak İOS ya da Android cihazların Facebook uygulamasının açılması ile başlatılır. Durum güncelleme butonuna tıklanarak profil alanı kontrol edilir. Profiliniz canlı yayın özelliğiyle aktif hale geldiyse alt bölmede yeni canlı video kaydet ve paylaş seçeneğine tıklayarak Facebook’ta canlı yayın yapma hakkında kısa bilgi akışına sahip olabilirsiniz. Son adımda canlı video açıkla bölümünün yazılı olduğu alana gelerek canlı yayının ismi yazıldıktan sonra gönderiyi hangi kitle ile paylaşacaksanız o grubu seçerek canlı yayın akışını hızlıca başlatabilirsiniz. 

İlk Kez Facebook Canlı Yayını Açanlar Ne Yapmalı?

İlk kez Facebook canlı yayınını açanlar ilk olarak kamera ve mikrofon erişimine tamam diyerek Facebook canlı yayınını aktif hale getirebilirler. Canlı yayını hangi grup kitlesiyle paylaşacaksanız grup tercihini seçtikten sonra canlı yayını neden açtığınızı kısa şekilde paylaşabilirsiniz. Canlı yayına geç butonunu tıklayarak canlı yayına anında bağlanmış olursunuz. Canlı yayın açma butonunu ilk defa kullananlar ayrıca durum güncellemesi ekranından canlı videoya tıklayarak, ek bilgileri sisteme girdikten sonra kolay bir şekilde canlı yayın akışı başlatmış olurlar.

Mobil Uygulama Dışında Facebook Canlı Yayın Açma İşlemi Gerçekleşir mi?

Mobil uygulama dışında Facebook canlı yayın açma işlemi masaüstü bilgisayar üzerinden gerçekleşir. Web tarayıcınız üzerinden Facebook sosyal medya uygulamasına giriş yaparak üst panelde yer alan ne düşünüyorsun? Alanına gelerek canlı video seçeneğini tıkladıktan sonra canlı yayını başlatabilirsiniz.  Bilgisayarın Web kamerası üzerinden otomatik olarak yayını açık hale getirdiğiniz izleyici kitlesiyle canlı bir şekilde iletişime geçebilirsiniz. Bilgisayar uygulama desteği için Facebook herhangi bir şekilde ek program talep etmemektedir. Facebook’ta canlı yayın yapma uygulaması içinden direkt olarak canlı yayına bağlanabilir, ücretli ve zahmetli olan diğer ek programlara ihtiyaç duymadan bile saniyede canlı yayın başlatabilirsiniz.

Facebook Canlı Yayın’a Bağlanmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Facebook’ta canlı yayına bağlanmak için ilk olarak Facebook internet uygulamasına kullanıcı ve şifre bilgileriyle girilip ana sayfa üst menüde yer alan canlı yayın seçeneği tıklanmalıdır. İlk defa canlı yayın yapacaksanız açıklama yapmak için menüye dokunarak kullanıcılara yayın hakkında bilgi verme sürecinizi başlatabilirsiniz. Sonrasında canlı yayın uygulamasını şu adımları takip ederek açabilirsiniz:

  • Açıklama yaptıktan sonra kullanıcı hedef kitlesini belirleyerek canlı yayına kimlerin katılabileceğini belirleyebilirsiniz. Hepsi seçeneğini seçtiğiniz takdirde arkadaşınız olsun olmasın herkesin canlı yayına katılabileceğini unutmamalısınız. 
  • Sol üst kısımda yer alan kameralar arası geçiş yapma seçeneğini kullanabilir, flaş butonu ışığını kullanıp cihazda bulunan ışığı açarak yayına devam edebilirsiniz. Yayın içindeki anlarınızı daha keyifli ve eğlenceli hale getirmek için en alt kısamda yer alan maskeleri kullanarak canlı yayın akışınızı daha da hareketlendirebilirsiniz.
  • Sağ üst köşede bulunan üç nokta simgesine tıklayarak canlı ses yayını yapabilir, aynı anda ses yayınına istediğiniz resmi ekleyerek sesli ve görsel içeriğinizi daha fonksiyonel hale getirebilirsiniz.
  • İstediğiniz gibi konumlandırıp tasarladığınız canlı yayın video panelini kurduktan sonra canlı video başlat diyerek canlı yayın akışını güvenli bir şekilde hedef ve alıcı kitleniz ile paylaşabilirsiniz. Canlı yayına geçtikten sonra ise; ekranın sağ alt kısmında yer alan arkadaşlarınızı yayına davet edebilir, canlı yayın sorasında aktif olarak izleyicilerle iletişime geçerek yorum yapma avantajı sağlayabilirsiniz
  • Sihirli değnek filtre ve kalem uygulamasını tıklayarak efektlerden, açıklama değiştirme imkânlarından ivedilikle faydanabilirsiniz. Canlı yayını bitirmek istediğinizde site ekranın sağ alt kısmında bulunan bitir simgesine tuşlayarak canlı yayın akışı uygulamasını sonlandırabilirsiniz.
  • Facebook’ta canlı yayın yapma uygulamasını izlemeyen arkadaşlarınız için zaman tünelinde yayını paylaşabilir ya da süresiz olarak canlı yayın uygulamasını silebilirsiniz. 
Editör: TE Bilisim