Hazine arazilerinin satış işlemleri hazine arazilerinin hak sahipleri tarafından tapuya tescil ettirilmesi ile gerçekleştirilir. Tescili yapılamayan hazine arazilerin genel mülkiyeti hazine arazisi olarak tanımlanır. Hazine arazilerinin satışı için Hazine arazi olarak adlandırılan orman sınırlarında dâhil edilmeyen ve tapuya tescil aşamasında maliki çıkmayan araziler tapuya tescil ettirilir.

Hazine Arazilerinin Satış İlanları Nasıl Yapılır ve Bu ilanlara Nasıl Ulaşılır?

Hazine arazilerinin satış ilanları ve ilanlara ulaşma işlemi Basın İlan Kurumunca yapılır. Bu ilanlara göre günlük gazetelerde ilan çıkarsa iki defa, günlük gazete çıkmayan ihalelerde ise en çok 7 gün aralıklarla gazetede ilana çıkmaktadır. İlanlar ayrıca hükümet ve belediye binalarının ilan tahtalarına yazılarak gerçekleştirilir. Tahmin edilen bedeli, her yıl Merkezi yönetim bütçe kanununda gösterilen bedeli aşıyorsa, diğer şehirlerde ilana çıkan tüm haber ve gazetelerinden birinde bir defa ilana çıkılıyorsa hazine arazileri satışa sunulur. Tahmin edilen bedeli merkezi yönetim bütçesinde yer alan bedelin 3 katını aşıyorsa diğer şehirlerde olmak üzere resmi gazetede bir defa olarak yayınlattırılır. 

İlanların her biri örneği ile Google görüntüleriyle birlikte www.milliemlak. gov.tr web adresinden duyurulur. Taşınmazların bulunduğu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü web adreslerinden, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü veya Hükümet Konağı ilan ve tahtalarında, taşınmazların bulunduğu köy ya da mahalle muhtarlığı ile belediye ilan panolarında asılmak üzere hoparlörler aracılığıyla meraklılarına duyurulmaktadır. Posta yolu ve iadeli taahhütlü tebligatname vasıtasıyla da taşınmazın varsa hissedarına işgalci ve isteklisine ihale yapılmaktadır.

Hazine Taşınmazlarının Satış İhalelerine Kimler Katılamaz?

Hazine arazisi ve taşınmazları satış işlemlerine katılamayan kişiler şunlardır:

  • İta amirleri 
  • İhale işlemlerini doğrudan yönetenler, ihale işlemlerini hazırlayan,  yöneten, sonuçlandırılan ve denetlemekle yükümlü kişiler
  • 2. Dereceye kadar kan hısımları 
  • Şahıs ortakları ve bu şahısları yönetim kurulu bünyesindeki görevli olmadığı anonim ortaklıkları
  • İhaleye iştirak eden gerçek ve tüzel kişiler bakımından, geçici ve sürekli olarak faaliyet gösteren kamu ihalelerine katılmaktan yasaklanmış kişiler ihale sürecine katılmazlar.

Hazine Arazilerinden Satış İşlemlerinde Geçici Teminat Olarak Kabul Edilebilecek Değerler Hangileridir?

Hazine arazilerin satışı işlemlerinde geçici teminat olarak kabul edilen değerler ilk olarak tedavüldeki Türk paralarıdır. Mevduat ve katılım bankaları bünyesinde verilen süresiz teminat mektupları satış işlemlerinde geçici teminat olarak kabul edilen değerlerdendir. Hazine müsteşarlığı bakımından ihraç edilen ve devlet iç borçlanma senetleri veya bu senetler yerine geçen evrak ve belge beyanları anaparaya tekabül satış değerleri arasında yer alır. Yerleşik kişiler vasıtasıyla geçimini yurt dışında temin edinen Türk vatandaşları teminat bakımından Türkiye Cumhuriyet Bankası’nca verilen konvertibl döviz ve yabancı para değerleri hazine satışı sırasında faydalanılan diğer geçici teminat belgelerindendir. 

Hazine Arazileri İçin Verilen Geçici Teminat İadesi ve Geçici Teminatın Yatırılacağı Yerler Nelerdir?

Geçici teminatın yatırılacağı yerler taşınmazın ihale sürecinde satılan illerin Defterdar ve muhasebe birimlerinden yürütülür.  İlçelerde ise mal müdürlükleri başta olmak üzere teminat işlemleri muhasebe servislerinde muhasebe fişi ile yapılır. 

Geçici Teminat İadesi ihalenin kimin üzerinde kaldıysa o istekliler nezdinde gerçekleşir. Taşınmaz peşin olarak satıldıysa satış bedelinin ödemesinden sonra olmak üzere geçici teminat iadesi gerçekleşir. Geçici teminat miktarı taşınmazın arsanın büyüklüğüne ve değerlerine göre değişir.   İhaleye çıkarılan taşınmaz için belirlenen tahmini bedel  %10 ve aşağı olmak üzere  %30 ‘a kadar alınabilir.

Hazine arazilerin satışı işlemleri; taşınmazın ihale bedeli, ihale süreci ve arsanın kapladığı alan ve teminat bedeline göre satışa çıkarılmaktadır. 

Editör: TE Bilisim