Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun Doğu Türkistan'da Müslüman Uygurlara yönelik zulme karşı Çin'e yaptırım uygulamasıyla iki ülke arasında tansiyon yükseldi.

Brezilya'da bulunan Çin Başkonsolosu Li Yang ise, Trudeau'nun zulme karşı çıkan adımlarına tepki gösterdi.

Yang, Twitter hesabından "Oğlum, senin en büyük başarın Çin ve Kanada arasındaki dostane ilişkileri mahvetmek ve Kanada'yı ABD'nin koşan köpeğine çevirmek. Harcama!" ifadelerini kullandı. 

" İNSAN HAKLARINI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Öte yandan Trudeau, Çin'in Kanadalı bir milletvekiline yaptırım uygulamasının kabul edilemez olduğunu belirterek insan haklarını savunmaya devam edeceklerini bildirdi.

TRUDEAU'NUN YAPTIRIMINA MİSİLLEME

ABD, Avrupa Birliği, İngiltere ve Kanada, bu hafta Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlalleri nedeniyle Çinli bazı yetkililere ve bazı kuruluşlara yaptırım uygulamıştı.

Çin, misilleme olarak Kanada Parlamentosu Dış İlişkiler ve Uluslararası Kalkınma Daimi Komitesi (FAAE) Başkan Yardımcılığı görevini yürüten muhalif milletvekili Michael Chong’a karşı yaptırım uygulama kararı aldı.

Pekin ayrıca FAAE’ye bağlı 8 üyeli Uluslararası İnsan Hakları Alt Komitesi'ni de yaptırım uygulanan kurumlar listesine aldı.

Alt komite, bu ay hazırladığı bir raporla 'Çin'in Doğu Türkistan'da soykırım ve insanlığa karşı suçlar işlediğini' bildirmişti.

Başbakan Trudeau, Kanada Dışişleri Bakanı Marc Garneau'nun twit iletisini etiketleyerek, kendi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Çin’in yaptırımları, demokrasimizin kalbindeki değerler olan şeffaflığa ve ifade özgürlüğüne yönelik bir saldırıdır. Bu kabul edilemez eylemlere karşı parlamenterlerin yanındayız ve uluslararası ortaklarımızla tüm dünyada insan haklarını savunmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim