Probiyotik yoğurt mayası, genellikle market, süt ve süt ürünleri satılan yerler ya da mahalle sütçülerinden hazır olarak alınabilmektedir.

Bir diğer probiyotik yoğurt mayası elde etme şekli ise, yapılan ev yoğurdunun kaymak olan kısmından bir kaşık ayrılarak tekrar probiyotik yoğurt yaparken maya olarak kullanılır. Yani probiyotik yoğurt mayası bir önceki yaptığımız yoğurdun üzerinden bir iki kaşık ayırılarak yapılır. İlk yaptığımız anda ayırmamızın sebebi yoğurdun en saf halinde olmasından dolayıdır.

Probiyotik Yoğurt Mayası Nasıl Kullanılır?

Probiyotik yoğurt mayasının kullanımı çok basittir. Mayayı sütün içine eklemeden önce bir kabın içine alınarak üzerine sütten 4-5 kaşık süt alınıp eklenir. Yarım saat bekletilir. Bu da mayanın aktif hala gelmesini sağlar. Daha sonra sütün içine eklenir.

Probiyotik Yoğurt Nasıl Yapılır?

Probiyotik yoğurt yapılırken, süt yarım saat kadar kaynatılır. Sütün kaymaklanmaması için arada karıştırılır. Sütün kesilmemesine dikkat edilmelidir.

·         Kaynayan süt 45 dereceye kadar soğutulur. Yani sütün biraz ılınması gerekir.

·         Ilınan sütün içine bir önceki yoğurdumuzdan ayırmış olduğumuz probiyotik yoğurt mayası eklenir. Ya da hazır halde bulunan probiyotik yoğurt mayasından bir paketin tamamı içine eklenir.

·         Mayayı aktifleştirmek için bir çay bardağı ya da küçük bir kâsenin içinde ılık sütten mayanın üzerine alınarak karıştırılır. Karışan karışım sütün içine eklenir. Paket maya kullanıyorsanız 30 dk. bekleyin.

·         Süt ve maya karıştıktan sonra mayaladığımız kabın ağzı kapatılır.

·         Sütün ısısını sabit tutmak önemlidir. O yüzden mayalanan kabın etrafı ısıyı sıcak tutabileceği derecede örtülür ya da ısının sıcak tutulabileceği yere konur. Bu gibi durumlarda önceden ısıtılmış fırınlar tercih edilebilmektedir.

·         Mayalama süresi 7-8 saat civarındadır. Bu süre zarfında hiçbir şekilde yoğurdun kapağı açılmamalıdır.

·         8 saat sonra olan yoğurdu buzdolabına koyunuz ve 1 gün sonra probiyotik yoğurdunuzu afiyetle yiyebilirsiniz.

Probiyotik Yoğurt Kalorisi Ne Kadardır?

Probiyotik yoğurt besin değeri bakımından yüksek içerikli bir yiyecektir. Yüksek içerikli bir basın kaynağı olmasına rağmen probiyotik yoğurdun kalori değeri düşüktür.

110 gramlık bir probiyotik yoğurtta 74 kalori bulunmaktadır. Diyet listelerinde oldukça tercih edilen yoğurt özellikle ara öğünlerde kullanılması tavsiye edilmektedir.

Probiyotik yoğurdun besin değerleri şu şekildedir:

·         Karbonhidrat miktarı 5,20 gram

·         Protein miktarı 3,7 gram

·         Yağ 3,5 gram

·         Kalsiyum miktarı 134,0 gram

Probiyotik Yoğurt Faydaları Nelerdir?

Probiyotik yoğurdun yararları saymakla bitmeyecek kadar çoktur.

·         Bağışıklığı güçlendirerek kolay hasta olunmasının önüne geçer.

·         Kemik sağlığı için faydalıdır. Kemikleri güçlendirir.

·         Bağırsaktaki probiyotik bakterilerinin sayısını yükselteceğinden strese iyi gelmektedir.

·         Diyet listelerinin vazgeçilmezidir. Zayıflamaya yardımcı olur.

·         Bağırsakları harekete geçirerek sindirim sistemini çalıştırır.

·         İçerisinde bulundurduğu çinko, B vitamini ve kalsiyum sayesinde cildin genç görünmesini sağlar. Yaşlanmayı geciktirir.

·         Kabızlık sorununa iyi gelmektedir.

·         Cilt sağlığı açısından alerjik reaksiyonlar gösteren ciltler için iyi gelmektedir. Egzama, alerjik rinit gibi cilt rahatsızlıklarını önlemektedir.

·         Ağız sağlığını açısından da önemlidir. Diş çürüğü, diş eti rahatsızlığı gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir.

·         Vücut direncinin arttırdığı için kansere karşı koruma özelliği vardır.

Probiyotik Yoğurt Zararlı Mıdır?

Probiyotik yoğurdun zararlı olduğuna dair bir veri yoktur. Fakat probiyotik yoğurt mayaları adı altında fermente mayalar satılabilmektedir. Fermente maya probiyotik değildir. Bu yüzden hiçbir faydası yoktur. Fermente yoğurtların Kullanılmaması gerekildiği söylenmektedir.

Bir yoğurdun probiyotik özellik barındırması için 10 üzerinden en az 6 gramında mikroorganizma olması gerekir.

Probiyotik Yoğurt Günde Ne Kadar Tüketilmelidir?

Probiyotik yoğurdun kullanım miktarı için doktorlar günde 1 veya 2 kâse tüketebileceklerini söylemektedir. Uzmanlar probiyotik yoğurdun her gün düzenli bir şekilde tüketilmesinin vücut sağlığı açısından iyi geldiğini söylemektedir.

Editör: TE Bilisim