Oruçluyken eşini öpmek orucu bozar mı? Sarılmak, el ele tutuşmak orucu bozar mı? Soruları vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. İslam alemi için mübarek kabul edilen ramazan ayının başlamasıyla birlikte oruç tutan vatandaşlar arama motorlarını oruçluyken neler yapılır neler yapılmaz gibi soru yağmuruna tutmaya başladı. En çokta evli çiftler tarafından araştırılan Oruçluyken eşini öpmek orucu bozar mı? Sarılmak, el ele tutuşmak orucu bozar mı? Soruların yanıtını sizler için haberimizde derledik. İşe tüm detaylar haberimizde…

ORUÇLUYKEN EŞİNİ ÖPMEK ORUCU BOZAR MI?

Oruçlu olan kimse orucu bozacak şeylerden kaçındığı gibi orucun sevabını azaltacak şüpheli durumlardan da kaçınmalıdır. Ramazanda oruçlu olduğunu bile bile cinsel ilişkide bulunmakla oruç bozulur, hem kaza ve hem de keffâret gerekir (Buhârî, Savm, 30).

Eşlerin birbirlerini öpmeleri veya sarılmalarıyla oruçları bozulmaz. Ancak bu durumda boşalma meydana gelirse oruç bozulur ve güne gün kaza gerekir (Merğınânî, el-Hidâye, II, 256).

SARILMAK, EL ELE TUTUŞMAK ORUCU BOZAR MI?

Diyanet İşleri Başkanlığı, orucu bozan durum ve haller ile ilgili çeşitli fetvalar yayınladı. Ramazan ayı içerisinde yakınlaşmanın sınırlarını belirleyen fetvaya göre, oruçlu iken eş ile el ele tutuşmak ve sarılmak orucu bozmaz. Kişinin hanımını öpmek, elle tutmak, okşamak gibi durumları orucu bozmaz. Bu durumda meni gelmedikçe oruç bozulmaz.

Nefsine güvenemeyen kimsenin hanımını öpüp okşaması da mekruhtur. Zira meni gelerek orucun bozulma ihtimali vardır. Fâhiş olmamak ve kendinden emin bulunmak şartı ile, hanımını öpüp kucaklamakta kerâhet yoktur.

ORUÇ KEFARETİ NE DEMEK?

Oruç kefareti, Ramazan orucunun, mazeretsiz olarak bozulması sebebi ile bir ceza olarak, Ramazan dışında peş peşe iki kamerî ay veya altmış gün oruç tutmak demektir. Meşru bir mazeret bulunmaksızın yemek, içmek, cinsel ilişkide bulunmak ya da bu anlama gelecek fiillerden birini yapmakla oruç bozulur ve bozulan orucun kaza edilmesi gerekir. Eğer bu şekilde bozulan oruç Ramazan orucu ise, ayrıca kefaret orucu tutmak gerekir.

Oruç kefaretini oruç tutma yolu ile ödemeye sağlığı elvermeyen kimse, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Âdet hâlinde bulunan kadınlar, bu günlerinde kefaret oruçlarına ara verirler. Bu durumlarından çıkar çıkmaz ara vermeden kefaret orucuna devam ederek 60 günü tamamlarlar.

Editör: TE Bilisim