Malulen emeklilik şartları, işbaşındayken çeşitli sebeplerden ötürü malul olanları ilgilendirir. Bir kişinin meslek icra ederken fiziksel ya da zihinsel yeterliliğinde aksama görülmesi malullük olarak nitelendirilir. Malulen emekli olma sadece fiziksel aksaklıkların görülmesi halinde değil, zihinsel sorunların görülmesi halinde de mümkündür. Fakat her meslek hastalığı malullük olarak değerlendirilmez. Bu emeklilik türünün ilk şartı ise malullük kapsamında değerlendirilen bir rahatsızlığa sahip olmaktır. Söz konusu fiziksel ve ruhsal rahatsızlıklar şöyledir:

  • Beyinde tümör
  • Parkinson
  • Çeşitli kanser hastalıkları
  • Bunama
  • IQ Seviyesinin 50 ve altına düşmesi
  • Behçet hastalığı
  • Retina kanaması da dahil olmak üzere çeşitli göz hastalıkları
  • Bacağın, kolun veya daha başka organların tamamen kaybedilmesi
  • Anemi
  • Karaciğer sirozu
  • Yetmezlik ve kapakçık sorunları başta olmak üzere çeşitli kalp hastalıkları
  • Mide kanamaları
  • AIDS
  • Şizofreni
  • ,Bipolar bozukluk

Bu hastalıklardan birine ya da birkaçına sahip olarak 1800 gün malullük yaşamak, en az 15 yıllık sigorta kaydına sahip olmak ve yaşlılık – ölüm sigorta primleri bildirilmiş olmak diğer şartları oluşturur.

Malulen Emekli Olmak İçin Yüzde Kaç Rapor Olması Gerekiyor?

Malulen emekli olmak için engelli raporu en az yüzde 40 seviyesini göstermelidir. Yüzde 40 oranından daha düşük engel oranına sahip olanların bu emeklilik türünden faydalanması mümkün değildir. Bu sebepten dolayı malulen emeklilik hastalık yüzdeleri ile ilişkili kabul edilebilir.

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Aynı Mıdır?

Malulen emeklilik ve engelli emekliliği arasındaki fark, kişinin doğuştan mı yoksa sigortalı olarak bir işe girdikten sonra mı yetenek kaybına sahip olduğu ile açıklanabilir. Örneğin doğuştan görme engelli bir vatandaş engelli emeklisi olabilirken; görme yeteneğini sigortalı bir işte kaybetmiş olan vatandaş malulen emekli olabilir. Bununla beraber, sigortalı bir işe girmeden önce ilgili yetenek kayıplarından herhangi birini yaşayanlar da malul değil, engelli sayılır.

Maluliyet Raporu Nasıl Alınır?

Malul olan kişiler, bu durumlarını belgelemek için Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurmalıdır. Bunun için bir adet dilekçe yazılır. Daha sonra kurumun yönlendirmesi ile bir devlet hastanesi gidilerek gereken testlerden geçilir. Düzenlenecek olan rapor ise Sosyal Güvenlik Kurumu’na sunulur. Kısacası, malulen emeklilik şartları sağlandığına dair düzenlenen bu rapor SGK aracılığıyla temin edilir.

Malulen Emeklilik Maaşı 2021 Yılında Ne Kadardır?

Malul emekli maaşları bu emeklilik kapsamındaki her vatandaş için farklı olabilir. Sabit bir maaştan söz edilememesi, malullük oranlarının birbirinden farklı olmasından kaynaklanır. Prim ödenen süre, prim miktarı, malullük oranı gibi etkenler her bir malulün alacağı maaşı etkiler. Ayrıca enflasyon zammı da bu konudaki en önemli etkenler arasındadır. Bundan dolayı söz konusu maaşın net bir miktarı yoktur.

Malulen Emekli Olanların Maaşı Ne Zaman Kesilir?

Malul emekli maaşlarının kesildiği durumlar genel olarak, malullüğün işgücüne etkisi azaldığında ortaya çıkar. Örneğin işbaşında gözü yaralanan ve malul statüsüne geçen bir fabrika işçisi, gözünün iyileştiği belgelenirse maaş hakkını kaybeder. Bunun için maluller belli aralıklarla muayeneye tabi tutulurlar. Ayrıca malulen emekli olmuş birisi, bu süreçte sigortalı olarak bir işe girerse de malulen emeklilik maaşının kesilmesi mümkündür. Yani bu maaşı almanın belli başlı kuralları bulunur.

Malulen Emeklilik Başvurusu Reddedilirse Ne Olur?

Malulen emeklilik şartları karşılanmıyor ise bunun için yapılan başvurular reddedilebilir. Bu durumda maluliyet durumunun aranan seviyede olmadığı anlaşılmalıdır. Fakat daha sonraki süreçte söz konusu malullüğün artması durumunda, bunu belgelemek için tekrar tekrar başvuru yapmak mümkündür. Yapı malulen emekli olma talebi reddedilirse bile başvuru yapma hakkı her zaman mevcuttur.

Editör: TE Bilisim