Kimlik yenileme için gerekli belgeler, kimliğini kaybetmiş olanların ya da prosedür gereği kimliğini yenilemek isteyenlerin hazırlaması gereken belgelerdir. Bunlar arasında sadece eski kimlik belgesi, yaklaşık 6 ay içinde çekilmiş 1 tane biyometrik fotoğraf ve kimlik değişim harcının ödendiğine dair makbuz yer alır. Bu belgeleri ibraz ederek Nüfus Müdürlüğü’nde kimlik değiştirme işlemi yapılabilir. Ayrıca yeni kimlik kartı alma işlemleri ve kaybolan kimliğin yerine yenisini çıkarma işlemleri birbirine karıştırılmamalıdır.

Yeni kimliğe sahip olmasına rağmen bunu kaybeden ya da herhangi bir sebepten dolayı yenilemek isteyenler, makbuz ve yenilenmek istenen kimliğin ibrazı ile bu işlemi yapabilir. Kimliği kaybolanlar ise pasaport belgesini ya da sürücü belgesini ibraz etmek zorundadır. Ayrıca yeni çipli kimlikleri kaybettikten sonra yenisi hazırlatmak, harç ücreti bakımından daha pahalı bir hizmet almak anlamına gelir.

Yeni Kimlik Ücreti Nasıl Yatırılır?

Yeni kimlik belgesi için para yatırma işlemleri PTT şubelerinden ya da ATM’lerden gerçekleştirilebilir. PTT şubesine giderek ödeme yapmak isteyenler sadece TC kimlik numaralarını ibraz ederek bu ödemeyi yapabilirler.

ATM yolunu kullanacak olanlar, kartlı ya da kartsız işlem uygulayarak ilgili banka hesabına harç ücretini yatırabilir. Kimlik çıkarma ücreti birbirinden farklı yollar ile ödenebildiğinden, vatandaşların bu konuda pek sıkıntı çekmediği söylenebilir.

Kimlik Harcı İnternetten Yatırılır Mı?

İnternetten yeni kimlik ücreti ödemek mümkündür. yeni kimlik harcını bu şekilde ödemek isteyenler İnteraktif Vergi Dairesi kullanabilir. Bu hizmet kanalını kullanabilmek için internet bankacılığı bilgilerinden başka hiçbir şey gerekli değildir. İnteraktif Vergi Dairesi sayesinde kısa sürede, herhangi bir yere gitmeden harç ödeme kolaylığı söz konusudur.

2021 Kimlik Yenileme Harcı Ne Kadardır?

Kimlik yenileme için gerekli belgeler arasında, harcın ödendiğini gösteren makbuz da bulunmalıdır. Söz konusu makbuzu alabilmek için ise belli bir miktar para ödemek gerekir. Yeni kimlik kartı harç bedeli 2021 yılında 30 TL olarak belirlenmiştir. Fakat bu meblağ, ilk defa yeni kimlik alacak olanlar için geçerlidir. Kimliğini yeniledikten sonra kaybeden ve tekrar kimlik almak için başvuruda bulunanlar 60 TL harç bedeli öderler. Bu harç bedellerinden gerekli olanı ödendikten sonra, makbuzu mutlaka ibraz etmek lazımdır.

Yeni Kimlik İçin Para Ne Zaman Yatırılır?

Kimlik yenileme başvurusunda bulunacak olanlar, randevuya gitmeden önce ilgili harç ücretini mutlaka yatırmalıdır. ALO 199 ya da E – Devlet üzerinden randevusunu almış olan bir vatandaş, randevu zamanı gelene kadar bu harcı ödeyebilir. Kimlik yenileme için para yatırma süresi, nüfus dairesinden alınan randevuya kadardır.

Yeni Kimlik Randevusu Nasıl Alınır?

Kimlik yenileme için randevu almak çok kolaydır. Bunun için ALO 199 hizmet hattını kullanmak ya da E – Devlet üzerinden randevu almak mümkündür. Randevusuz olarak Nüfus Müdürlüğü’ne başvuranların kimlik yenileme talepleri geri çevrildiğinden, söz konusu randevuyu ihmal etmemek şarttır.

Yeni Kimlik Kaç Günde Gelir?

Yeni kimlik belgesinin teslim süresi PTT’nin iş yoğunluğuna bağlıdır. Genel olarak ise başvurudan sonraki 1 hafta içinde kimlik belgesi adrese teslim edilir. Fakat teslim süresinin uzaması da mümkündür. Bu durumda PTT kurumunun herhangi bir eksiği ya da kusuru söz konusu değildir. Çünkü Türkiye çapındaki tüm teslimatlar, işlerin yoğunluğuna bağlı olarak etkilenebilir. Kimlik yenileme için gerekli belgeler ibraz edilmiş ve kimlik başvuru işlemleri başarıyla tamamlanmış ise PTT’nin teslimat zamanını beklemekten başka yapılabilecek bir şey yoktur. Olağanüstü bir durumun söz konusu olmaması halinde, yeni kimlik kısa süre içinde teslim edilir.

Editör: TE Bilisim