Emeklilik başvuru işlemleri için, ikamet edilen ilin Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne ya da Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü’ne başvurmak gerekir. Başvuru işleminin gerçekleştirilmesi için talep dilekçesi yazılmalıdır. Yani emeklilik başvurusu için çok fazla evrak hazırlanmasına gerek yoktur.

Emeklilik Başvuru Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Emeklilik başvuru formu, başvuru gerçekleştirilmiş olan Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü tarafından verilir. Bu form üzerinde çeşitli bilgileri doğru bir şekilde doldurmak lazımdır. İlgili formda istenen bilgiler ise şunlardır:

  • TC Kimlik numarası
  • Ad – soyad
  • Sicil / Tahsis numarası
  • Gelir / Aylık talep türü
  • Ödenek talep türü
  • SSK / BAĞKUR / Emekli Sandığı ya da diğer sandık türleri kapsamındaki hizmet süreleri vs.
  • Ödemenin alınacağı banka tercihi

Ayrıca bu forma ulaşmak istiyorsanız Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi internet sitesine göz atmanız gerekir. http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr/emekli/form_ve_dilekceler/formlar bağlantısını kullanarak site üzerindeki tüm dilekçe ve formları görüntüleyip indirebileceğiniz gibi emeklilik dilekçe formuna da ulaşabilirsiniz. Ayrıca söz konusu dilekçe 38. sırada, “Gelir / Aylık / Ödenek Talep Belgesi” adıyla görünecektir.

E – Devletten Emeklilik Başvurusu Yapılır Mı?

E – Devlet sistemi üzerinden pek çok işlemi gerçekleştirmek mümkündür. Emeklilik başvurularını bu sistem üzerinden gerçekleştirmek isteyenler ise sistem üzerinden talep belgesi alabilir. Bunun için https://www.turkiye.gov.tr/sgk-tahsis-talep-taahhut-beyan bağlantısını kullanmak gerekir. Fakat emeklilik başvurularının Sosyal Güvenlik Kurumu kanalından yapılması prosedüre uygun olan yöntemdir. E – Devletten emeklilik başvurusu yapmak isteyenler ise “Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi” adı altındaki hizmete ulaşmak için söz konusu linki kullanmalıdır.

Emekli Maaşının Bağlandığı Nasıl Öğrenilir?

Emekli maaşının bağlanıp bağlanmadığını öğrenmek için herhangi bir kuruma başvurmaya gerek yoktur. Çünkü emekli maaşının ödenmeye başladığı tarihte Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ilgili kişiye bir tebligat gönderilir. Tebligatta ödemelere dair detaylı bilgi yer alır.

“Emeklilik Başvurusu Yaptım Ne Zaman Sonuçlanır?”

Emeklilik başvurularının sonuçlanma süresi Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olan bir durumdur. Yaklaşık olarak ise bu süreç 5 – 15 güne mâl olabilir. Fakat emeklilik başvurusu bundan çok daha erken bir süreçte de sonuçlanabilir.

Emeklilik Dilekçesi Verdikten Sonra Ne Zaman Maaş Bağlanır?

Emeklilik dilekçesi verildikten sonra hemen maaş bağlanmaz. Çünkü başvuruların Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bir süre boyunca incelenmesi gerekir. Yani maaşın hemen bağlanmaması, başvurunun reddedilmiş olduğu anlamına gelmez.

Emeklilik Başvurusu Ne Zaman Yapılır?

Herkes emeklilik başvurusu gerçekleştiremez. İlgili başvuruyu gerçekleştirebilmek için sahip olunması gereken bazı temel şartlar vardır. Yani yaşlı olan her vatandaşın emekli olması mümkün değildir. Öncelikle emeklilik başvurusu zamanı, en az 60 yaştan sonrasıdır. Bununla beraber en az 7000 günlük sigorta primi ödeme süresini de doldurmuş olmak gerekir.  Sigorta başlangıç tarihi 08.09.1999 yılından sonra olanlar için halihazırda sigortalı olma şartı yoktur. Fakat bu tarihten önceki bir sigorta başlangıcına sahip olan vatandaşlar 15 yıllık hizmet süresini ve 3600 günlük sigorta prim ödeme süresini doldurmuşsalar emekli olabilirler.

Kadınlarda Emeklilik Yaşı Kaçtır?

Emeklilik başvurusu yapmak isteyen kadın vatandaşlar en az 58 yaşını doldurmuş olmalıdır. Bununla beraber kadınların emeklilik yaşı en geç 65’tir. Yani kadınlarda emeklilik yaşı 58 – 65 arasıdır. Bu yaş aralığında bulunan her kadın, 7200 günlük prim gün sayısını tamamlamış olmak şartı ile emeklilik başvurusunda bulunabilir.

Editör: TE Bilisim