Amerika menşeili sözde tarafsız ansiklopedi Wikipedia, tarihi gerçekliklere aykırı ifadelere yer vererek Kurtuluş Savaşı'nı “etnik temizlik” olarak tanımladı.

“BİR DİZİ ASKERİ HAREKÂT”       

Türklerin Kurtuluş Savaşı başlıklı tarih anlatısında, Kurtuluş Savaşını Kuvayı Milliye’nin bir dizi askeri harekat olduğunu ileri süren Wikipedia, Kuvayı Milliye’nin mücadelesini “Kurtuluş Savaşı, bazı coğrafyaları işgal edilmiş ve Birinci Dünya Savaşı'nda yenilmiş Osmanlı İmparatorluğu’nda Türk Ulusal Hareketi (Kuvayi Milliye) tarafından yürütülen bir dizi askeri harekât olarak bilinmektedir.” şeklinde yazdı.

YUNAN’A ERMENİ’YE KARŞI YAPILDI İDDİASI

Yunanların ve Ermenilerin İngilizlerle iş birliği yaparak ayaklanmalarını görmezden gelen Wikipedia, Kuvayı Milliye’nin işgale karşı başlattığı mücadeleyi “Bu harekât batıda Yunanistan’a, doğuda Ermenistan’a, güneyde Fransa'ya, Osmanlı içerisindeki saltanat taraftarlarına ve Konstantinopolis'teki (şimdi İstanbul) İngiltere ve İtalya'ya yönelikti.” şeklinde saptırdı. 

TÜRKİYE CUMHURİYETİ BÖYLE KURULDU”

Wikipedia, ayrıca 1915 Olaylarını sözde soykırım olarak nitelendirerek algıyı gerçek gibi gösterme çabasına girdi. Sadece Ermenilere değil bölge halkından Hristiyan dinine mensup olanların da katledildiğini öne sürerek asıl gayesi olan bilgi platformundan çıkıp kara propaganda aracı haline geldi. Türkiye karşıtı içeriklerin yer aldığı platformun bu skandal metni vatandaşlar tarafından tepki çekerek infiale yol açtı.

WİKİPEDIA DAHA ÖNCE DE HADDİNİ AŞMIŞTI

Türkiye’yi Suriye iç savaşına destek vermekle suçlayan, Wikipedia’ya 2017 yılında Türkiye’den erişim engellenmişti. E- Devlet portalından sorgulama yapıldığında, “Sorguladığınız web adresine, an itibari ile mahkeme kararıyla konulmuş bir erişim engeli bulunmamaktadır” denilmişti.

Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından Başbakanlık'ın talebi üzerine verilen Wikipedia’nın kapatılmasına ilişkin mahkeme kararı alınmıştı. Gerekçe,  “İçeriklerin 5651 sayılı Kanun’un 8/A maddesi kapsamında terörü öven, şiddete ve suça teşvik eden, kamu düzenini ve milli güvenliği tehdit eden, yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, suç işlenmesinin önlenmesine bağlı olarak içeriklere erişimin engellenmesi nedeniyle internet sitesinin tümüne yönelik erişimin engellemesine dair tedbir kararının, aynı maddenin 2. fıkrası uyarınca onaylanmasına, belirtilen internet adresindeki içeriklere erişimin engellenmesi halinde hedeflenen amaç gerçekleşmiş olacağından www.wikipedia.org adlı internet sitesine tümden erişimin kaldırılmasına dair hüküm konulmuştur.” şeklinde belirtilmişti.

Editör: TE Bilisim