Nekbe olayı nedir, ne demek? İşgalci İsrail Nekbe gününde neler yaptı? Soruları vatandaşlar tarafından sıkça araştırılmaya başlandı. Siyonist işgalci İsrail tarafından 73 yıl önce mazlum Filistin halkına yapılan zulüm seneyi devriyesinde anıldı. Binlerce aileyi evlerinden topraklarından gönderen İsrail’in zulmü bugünde devam ediyor. Son günlerde Gazze şehrine yapılan saldırılar Filistinli Müslümanların evlerinden atılmak istenen bu aileler, ikinci bir 'nekbe' ile karşı karşıya. Peki, Nekbe olayı nedir, ne demek? İşgalci İsrail Nekbe gününde neler yaptı?  İşte tüm detaylar haberimizde…

NEKBE OLAYI NEDİR, NE DEMEK?

Filistinliler için Nekbe (Büyük Felaket), 14 Mayıs 1948’de İsrail’in ilk başbakanı olan David Ben Gurion'un beraberindeki 25 kişiyle birlikte Tel Aviv Müzesi’nde İsrail’in Bağımsızlık Bildirgesi’ni dünya kamuoyuna ilan etmesiyle başladı ancak bugüne kadar hiç son bulmadı.

Bu nedenle İsrail'in resmen ilan edildiği günün ertesi olan 15 Mayıs, Filistinliler için Nekbe (Büyük Felaket) olarak isimlendiriliyor.

O tarihten sonra Yahudi çeteleri Filistinlileri sistematik göçe zorladı.

İŞGALCİ İSRAİL NEKBE GÜNÜNDE NELER YAPTI?

Günümüze kadar uzanan bu süreçte Filistin topraklarının büyük bölümü işgal edildi, sistematik katliamlarla binlerce Filistinli öldürüldü, bir milyona yakın kişi vatanından sürüldü, 675 köy yok edildi ve bazı kentler Yahudileştirildi.

Nekbe'den bu yana işgali genişleten İsrail, şu an 27 bin kilometrekarelik tarihi Filistin topraklarının yüzde 85'ine el koymuş durumda. Filistinliler ise bu alanın sadece yüzde 15'ini kullanabiliyor.

İsrail ayrıca 1967'de işgal ettiği Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da da yasa dışı Yahudi yerleşim birimi inşaatlarına devam ediyor.

Yüz binlerce Filistinlinin vatanından sürülerek bir günde "göçmen" konumuna düştüğü günü "Nekbe" olarak adlandıran ilk kişi ise Arap ulusalcılığının en önemli teorisyenlerinden Suriyeli tarihçi Konstantin Zurayk olarak biliniyor.

Zurayk'ın "Nekbe Ne Anlama Gelir?" adlı kitabının yayınlanmasının ardından bu isim 15 Mayıs'la özdeşleşti. Dünyanın dört bir yanında her 15 Mayıs'ta Nekbe protestoları düzenleniyor.

Ülke toprakları içinde yer değiştiren Filistinlilerin yoğun olarak sığındığı yerlerden olan Gazze'de 8 göçmen kampı bulunuyor. İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yer alan Cibaliya Göçmen Kampı 108 bin Filistinliye ev sahipliği yapıyor. Bölgenin en büyük kampı olan Cibaliya 1987'de Filistin İntifadası'nın patlak verdiği yer olarak biliniyor.

İsrail'in kuruluş sürecinde topraklarından ayrılmak zorunda kalan Filistinlilerin sığındığı komşu ülkelerin başında gelen Lübnan'da 12, Ürdün'de 10, Suriye'de 12 göçmen kampı bulunuyor.

Editör: TE Bilisim