İbrahim Seçkin Talaş

Tüm dünya ile eş zamanlı olarak 5G teknolojisine geçmeye hazırlanan Türkiye, 26 Mayıs’ta yerli ve milli imkanlarla üretilen 5G yeni radyo, çekirdek, şebeke, radyolink gibi ürünlerin prototiplerini kamuoyuna tanıtacak. Sonraki süreçte ise ürünlerin ticari şebekelerde kullanımı, test ve entegrasyonları ile ürün geliştirme çalışmaları devam edecek. Bu kapsamda 2022 yılında 5G frekans ihalesinin yapılması planlanırken, 2023 yılında ise 5G sinyali vatandaşların hizmetine sunulacak.

ÜRÜNLER KAMUOYUNA TANITILACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde Milli Teknoloji Hamlesi meyvelerini vermeye devam ediyor. Bu kapsamda yerli ve milli imkanlarla üretilen 5G ürünleri, Dijital Türkiye’nin gelişim sürecinde itici güç olacak. 2018 yılında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) destekleriyle OSTİM bünyesinde kurulan Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Projesi’nde ilk faz tamamlandı. HTK bünyesinde 130 firma ve 8 bin çalışanın yerli ve milli imkanlarla ürettiği 5G yeni radyo, çekirdek, şebeke, radyolink gibi ürünler tamamlanırken, bunların son halinin demoları 26 Mayıs’ta düzenlenecek toplantı ile kamuoyuna tanıtılacak.

2023’TE HİZMETE SUNULACAK

Dünya ile uyum içinde 5G’yi kendi imkanlarıyla geliştiren ve tüm dünya ile uyumlu olarak 5G’ye geçmeyi planlayan Türkiye, bu kritik adımla da rakiplerinin bir adım önüne geçmiş olacak. Küresel ekonomiye 2030 yılına kadar 8 trilyon dolar değer katma potansiyeli olan 5G teknolojisi için çalışmalar hız kazanırken, 5G teknolojisi için frekans ihalesi gelecek yıl tamamlanacak. 2023’te de ilk sinyal vatandaşların hizmetine sunulacak. Ürünlerin ticari şebekelerde kullanımı, test ve entegrasyonları ile ürün geliştirme çalışmaları devam edecek.

5G ile neler değişecek?

Türkiye dünyayla uyum içinde 5G'yi geliştiren ve ilk kullanan ülkelerden olmayı hedefl iyor. Normalden 20 ila 60 kat daha fazla hız sunan 5G, sağlıkta büyük bir fark oluşturacak. 5G hızıyla yüksek kaliteli yayınlar yapılabilecek. Telekomünikasyon teknolojisinin zaman içinde gösterdiği alt yapı değişiklikleri 1G, 2G, 3G, 4G olarak adlandırılıyor. ‘G’ harfi İngilizcede ‘nesil’ anlamında gelen ‘Generation’ kelimesinin kısaltması. Her nesil bir öncekine göre yenilikler içeriyor. 5G telefonla birlikte sağlık, otomotiv, hizmet, eğlence gibi birçok sektörde önemli değişim yaşanacak. 5G’ye duyulan ihtiyacın artmasına neden olan sektörlerin başında, akıllı ev teknolojilerinden sonra otonom araçlar ve akıllı ulaşım geliyor. 5G ile endüstriyel robotlar ve insansı robotların, kontrolleri daha hızlı bir şekilde yapılabilecek.

Editör: TE Bilisim