ABD’de açıklanan ADP istihdam verisinin beklentileri aşarken gözler Tarım Dışı İstihdam verilerine çevrildi. Küresel piyasalarda merkez bankası teşviklerinin azaltılabileceği açıklanırken ABD’de istihdam piyasasında yaşanan ve bir süredir devam eden iyileşme piyasa oyuncuları tarafından sürpriz algılanmadı. Peki, ABD tarım dışı istihdam verisi ne zaman açıklanacak? İşte konuyla alakalı tüm detaylar haberimizde yer alıyor...

ABD tarım dışı istihdam verisi ne zaman açıklanacak?

ABD'de açıklanan Tarım Dışı İstihdam Değişimi, piyasaları en çok etkileyen verilerden biridir. Aylık olarak ABD'deki ücretli çalışan sayısındaki ( devlet memurları ve tarım işçileri hariç) değişimi gösterir. Veri her ayın ilk Cuma günü TSİ 15:30 ile 16:30 arasında açıklanır.

Tarım Dışı İstihdam verisindeki artış ve azalmalar ABD ekonomisinin durumu hakkında fikir verebilecek önemli göstergelerdir. Eğer veri beklenenden daha yüksek gelirse, çalışan insan sayısının arttığını ve ekonominin canlandığını göstereceğinden ABD dolarının değer kazanmasını sağlayacaktır. Verinin düşük gelmesi halinde tersini düşünerek doların güç kaybedeceğini söyleyebiliriz.

Küresel piyasalar tarafından merakla beklenen istihdam raporu, ABD’de işsizlik oranının, ağustos ayında beklendiği gibi yüzde 3,9’da sabit kaldığını gösterdi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dikkatle izlediği ortalama saatlik ücret artışı ise ağustosta aylık bazda yüzde 0,4 ve yıllık bazda yüzde 2,9 artarak, sırasıyla yüzde 0,2 ve yüzde 2,7 seviyesindeki beklentileri aştı. Enflasyon açısından önem taşıyan ücret artışı, ayrıca yıllık bazda 2009’dan bu yana en yüksek seviyesini kaydetmiş oldu.

Bu arada, ağustosta iş gücüne katılım oranının yüzde 62,9’dan yüzde 62,7’ye gerilemesi raporun negatif yanlarından biri olarak dikkati çekti. Aynı dönemde, haftalık ortalama çalışma saati ise beklenti paralelinde 34,5’te sabit kaldı.

Analistler, istihdamın ağustosta son yılların aksine güçlü artmasını ve ticaret savaşı endişelerinin işe alımları olumsuz etkilememesini, ABD ekonomisi için iyi haber olarak değerlendiriyor.

Buna ilaveten, ücretlerde geçen ay izlenen güçlü artışın devam etmesinin, Fed’in yıl bitmeden iki faiz artışı daha yapma olasılığını güçlendireceği belirtiliyor.

Editör: TE Bilisim