Cunda Adası nerede ve hangi ile bağlı? Cunda Adası (Alibey Adası) haritada hangi konumda? Soruları sıkça araştırılmaya başlandı. Cunda Adası, diğer bir ismiyle Alibey Adası, Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı bir ada olarak bilinmektedir. Özellikle turistik bölgeler arasında yer almasından dolayı oldukça popülerdir. MasterChef Türkiye'de dokunulmazlık oyununu kazanmak isteyen yarışmacılar ise 10 Eylül Cuma günü yemeklerini stüdyo dışında yapacaklar. Peki, Cunda Adası nerede ve hangi ile bağlı? Cunda Adası (Alibey Adası) haritada hangi konumda? İşte detaylar…

CUNDA ADASI (ALİBEY ADASI) HARİTADA HANGİ KONUMDA?

MasterChef bu hafta Cunda Ayvalık'ta çekildi. Cunda adası Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde yer alıyor.

CUNDA ADASI NEREDE VE HANGİ İLE BAĞLI?

Alibey Adası ya da Cunda, idari bakımdan Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı bir ada. Ayvalık koyundaki Ayvalık Adaları olarak adlandırılan irili ufaklı 22 adanın içerisinde yerleşime açık tek ada Alibey'dir. Türkiye'nin Ege Denizi'nde bulunan 4. büyük adasıdır. (1. Gökçeada, 2. Bozcaada, 3. Uzunada) Konumu gereği Batı Anadolu'da deniz yollarının kesişme noktasında bulunan bir adadır.

Alibey Adası önce Cunda ve Moshonisia (Kokuluada) isimleriyle tanınıyordu. Piri Reis'in Kitab-ı Bahriyesi'nde bahsettiği Yund Adalarının bu bölgeye ait olduğu tahmin edilmektedir.

Adanın nüfusu 2000 yılı itibarıyla 3.000'dir. Ancak bu rakam yazın 20.000'e kadar çıkabilir. Adanın nüfusunun çoğunluğu Girit ve Midilli adalarından Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi zamanında göç eden Türklerden oluşmaktadır. Bu yüzden adanın yaşlı nüfusunun çoğu Yunancayı bilmektedir. Son yıllarda ada nüfusu, emeklilik günlerini sakin bir yörede geçirmek isteyen büyük şehir sakinleri tarafından arttırılmıştır.

Editör: TE Bilisim