AK Parti ne zaman kuruldu? AK Parti iktidara kaç yılında geldi? soruları sıkça araştırılmaya başlandı. Adalet ve Kalkınma Partisi, 2001 yılında Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. İktidarda olmasının üzerinden 19 yıl geçmesiyle birlikte sosyal medyada gündem olan ve arama motorlarında sıkça araştırılan AK Parti ne zaman kuruldu? AK Parti iktidara kaç yılında geldi? soruların yanıtını sizler için haberimizde derledik. işte detaylar…

AK Parti ne zaman kuruldu? AK Parti iktidara kaç yılında geldi?

Adalet ve Kalkınma Partisi AK Parti, 14 Ağustos 2001 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde Abdullah Gül, Abdüllatif Şener, Binali Yıldırım, İdris Naim Şahin ve Bülent Arınç tarafından kuruldu.

AK Partinin Ampul şeklindeki turuncu görünümlü Logosu ve sloganları dönemin ünlü organizasyoncu, Reklamcısı ve Erdoğan’ın yakın dostu olarak bilinen Erol Olçok tarafından yapıldı.

AK Parti ne zaman kuruldu? AK Parti iktidara kaç yılında geldi?

AK Parti kuruluşundan 15 ay sonra, 3 Kasım 2002’de düzenlenen TBMM Milletvekili Genel Seçiminde yüzde 34,63 oranında oy alarak Abdullah Gül başkanlığında 58. Hükümeti kuruldu. AK Parti’nin aldığı tarihi oy ile MHP,CHP, DYP, ANAP gibi bir döneme damga vuran önemli siyasi partiler baraj altında kalarak tarihi hezimete uğradılar.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti’nin kurucusu Recep Tayyip Erdoğan 3 Kasım 2002 Milletvekili Genel Seçimlerine katılamadı. Siyasi yasağı dolayısıyla kabinede yer alamaması nedeniyle Cumhuriyet Halk Partisi CHP’nin Genel Başkanı Deniz Baykal’ın katkı ve desteği ile yapılan anaysa değişikliğine gidildi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Kurucusu Recep Tayyip Erdoğan 3 Kasım 2002 seçimlerinde seçilen Siirt Milletvekilinin istifası ile 8 Mart 2003’te Siirt’te yapılan yenileme seçimlerinde milletvekili seçilerek TBMM’ye girmeye hak kazandı.

Erdoğan’ın Milletvekili seçilmesi sonrasında, 58. Hükümetin istifasının ardından dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’den hükümeti yeniden kurma görevini Recep Tayyip Erdoğan’a verdi.

Görevi Sezer’den alan Erdoğan, 15 Mart 2003'te 59. Cumhuriyet Hükümeti'ni kurmuş oldu.

Editör: TE Bilisim