Düzenli ordu ilk başarısını hangi cephede elde etti? Düzenli ordu komutanı kimdir? Soruları sıkça araştırılmaya başlandı. Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik ETÜT (ATASE) Daire Başkanlığı arşivlerinden derlenen 65 belge, Birinci İnönü Zaferi'nin yıl dönümü dolayısıyla ile paylaşıldı. Belgelerde, Yunan ordusu ile düzenli ordunun Batı Cephesi'nde yaptığı ilk muharebe olan ve Eskişehir'in 40 kilometre kuzeybatısında Gündüzbey-İnönü hattında yapılan Birinci İnönü Savaşı'na ilişkin detaylar yer aldı. Peki, Düzenli ordu ilk başarısını hangi cephede elde etti? Düzenli ordu komutanı kimdir? İşte detaylar…

DÜZENLİ ORDU İLK BAŞARISINI HANGİ CEPHEDE ELDE ETTİ?

Birinci İnönü Zaferi, İkinci İnönü Savaşı, Sakarya Savaşı ile Kurtuluş Savaşı'nın zaferle sonuçlanmasının müjdecisi oldu. Batı Cephesi Komutanı İnönü komutasında elde edilen bu büyük başarı, yurt içinde ve dışında TBMM ile Türk ordusunun saygınlığını artırdı.

Birinci İnönü Zaferi'nin ardından, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması yolunda önemli bir adım olan 1921 Anayasası kabul edildi, kimi ülkelerle de ikili dostluk anlaşmaları yapıldı.

DÜZENLİ ORDU KOMUTANI KİMDİR?

Düzenli ordunun ilk başarısını aldığı Batı Cephesi’nde ordu komutanı İsmet İnönü’dür.

Editör: TE Bilisim