Güneş tutulması 2022 yılında 30 Nisan 2022 tarihinde gerçekleşecek. Ay ve güneşin birbirinin etraflarında dönerken aynı hizada olmaları durumunda oluşan Güneş Tutulması belirli zaman aralıklarıyla gerçekleşir ve dünyada herkesin farklı zamanlarda da olsa izlediği bir olay haline gelir. Ay ve güneşin aynı doğrultuda karşı karşıya gelmesi durumuyla oluşan tutulma sonucunda yeryüzünün küçük bir kısmı karanlık hale gelir.

Güneş Tutulması Türleri Nelerdir?

Güneş tutulmaları dörde ayrılır. Bu türler şunlardan oluşur:

  • Halkalı Güneş Tutulması: Ay’ın Güneş’in önünden geçerken, Güneş’in tamamını örtmediği tutulma türüdür. Bu tutulma türünde, Ay’ın etrafında Güneş’in halkası gözlemlenebilir.
  • Hibrit Güneş Tutulması: Güneş tutulmasının dünyanın bazı yerlerinde Tam Tutulma, bazı yerlerde ise Halkalı Tutulma olarak gözüktüğü türdür. Hepsi arasında en nadir rastlanan tutulma türüdür.
  • Tam Güneş Tutulması: Ay’ın Güneş’i tamamen kapadığı tutulma türüdür. Tam Güneş Tutulması olan durumlarda yeryüzü karanlık hale gelerek yıldızları ve gökyüzünü görünür kılar. Dünyanın yalnızca belirli yerlerinden gözlemlenebilir.
  • Parçalı Güneş Tutulması: Güneş’in Ay tarafından kısmen kapatıldığı tutulma türüdür.

Güneş Tutulmaları Ne Kadar Sürer?

Tutulmaların süreleri, hangi tutulma türüne aitse ona göre hesaplanır. Günümüzde, teorik olarak, bir güneş tutulmasının en fazla 7 dakika 33 saniye süreceği hesaplanmaktadır, ancak henüz bu süre gerçekten yaşanmamıştır.

Güneş Tutulması Nasıl İzlenir?

Güneş tutulmasını çıplak gözle izlemek son derece tehlikeli bir harekettir. Güneş Tutulması sırasında göz retinanızı kalıcı zararlar verebilir, hatta kalıcı olarak görüş kaybı bile yaşayabilirsiniz. Gözlük, karton, film gibi diğer maddelerden yardım alarak Güneş Tutulması’nı izleyebilirsiniz. Güneş Tutulması olayını dürbün veya teleskop gibi aletlerle incelemeye çalışmak da aynı zararı taşır. Aynı zamanda, Güneş Tutulması’nın fotoğrafını çekmeye çalışmak, cep telefonlarınıza veya kameralarınıza kalıcı olacak ve tamir edilemeyecek hasarlar bırakabilir.

Ay Tutulması 2022

2022 yılında 2 adet Ay Tutulması, izlenebilir olacak. Ay’ın en kuzeydeki ucunun dünya ile güneş arasından geçtiği durumlarda oluşan Ay Tutulması, 2022 senesinde önce 8 Kasım gününde, daha sonra da 16 Mayıs tarihinde yaşanacak.

Ay Tutulması Nasıl İzlenir?

Ay tutulmalarını izlerken birkaç anahtar faktöre dikkat ederek keyifli bir deneyim yaşama şansını elde edebilirsiniz. Güneş tutulmalarından çok daha uzun süren Ay tutulmalarını, uygun bir konumdan izleme şansına sahip olabilirsiniz. Uzmanların önerilerine göre daha iyi bir deneyim yaşamanız için şunlara dikkat etmelisiniz:

  • Tutulmayı dışarıda izleyecekseniz, hava durumuna göre giyinmelisiniz.
  • Ay’ı rahat görebileceğiniz bir konum belirlemelisiniz.
  • Ay tutulmalarını, şu internet sitelerini kullanarak internet üzerinden canlı olarak izleyebilirsiniz: https://www.virtualtelescope.eu/ / https://www.timeanddate.com/eclipse/viewing-lunar-eclipse.html

2022 Yılı Tutulma Tarihleri

Güneş Tutulması ile birlikte 2022 yılında Ay Tutulmaları da yaşanacaktır. Bu tutulmaları, konumlarına göre şu tarihlerde gözlemleme şansına sahip olabilirsiniz:

  • Tarih: 30 Nisan – Kısmi Güneş tutulması – İzlenebilecek Yerler: Güney / Batı Güney Amerika, Pasifik, Atlantik, Antarktika
  • Tarih: 15-16 Mayıs - Tam Ay Tutulması – İzlenebilecek Yerler: Güney / Batı Avrupa, Güney / Batı Asya, Afrika, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Pasifik, Atlantik, Hint Okyanusu, Antarktika
  • Tarih:25 Ekim - Kısmi Güneş tutulması – İzlenebilecek Yerler: Avrupa, Güney / Batı Asya, Kuzey / Doğu Afrika, Atlantik
  • Tarih: 08 Kasım - Ay Tutulması – İzlenebilecek Yerler: Kuzey / Doğu Avrupa, Asya, Avustralya, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Pasifik, Atlantik, Hint Okyanusu, Kuzey Kutbu, Antarktika
Editör: TE Bilisim