Yetersiz bellek sorunu, bazı durumlarda sadece depolamayla ilgili olan bir uyarı değildir. Bu durumlarda ise farklı yöntemlere başvurarak telefonlar, tabletler veya bilgisayarlar üzerinden yetersiz bellek uyarılarını ve bu uyarıların yarattığı sorunları geçirebilirsiniz. Yetersiz bellek sorunu, cihazınızı düzgün bir şekilde kullanmanızı engellediğinden, yöntemler arasından sizin için en uygun olanının seçerek problemi çözüme kavuşturabilirsiniz.

Yetersiz Bellek Sorunu Nasıl Ortaya Çıkar?

Cihazların bellek alanlarının dolmasının ana sebebi, dosyalar, uygulamalar ve diğer belgelerin de toplandığı tüm ögelerin sayısının ve kapladığı yerin artmasıdır. Her cihazda belirlenmiş ve sabit olan bu depolama alanının sınırlarının dolmasıyla birlikte hem var olan programlar düzgün çalışmamaya başlayabilir, hem de yeni bir uygulama veya dosyanın eklenmesi engellenebilir. Yeni bir şey indirmeye çalıştığınızda veya eklemeye çalıştığınızda, yetersiz bellek sorununu uyarı olarak almanız normaldir.

Yetersiz Bellek Sorununu Çözmek İçin Hangi Yöntemler Kullanılabilir?

Belleğin artırılması ve diğer uyarıların çıkmamasını sağlamak için birkaç farklı yöntem kullanmanız mümkündür. Sabit disk alanını genişletebilir, disk belleği dosyalarını yeniden oluşturarak farklı uygulama veya oyunları açabilme ihtimalini elde edebilirsiniz.

Kullanılabilir Sabit Disk Alanı Nasıl Öğrenilir?

Bilgisayarınızdaki disk alanının miktarını öğrenerek ne kadar boşluk olduğunu öğrenebilirsiniz. Bu yolla, program veya dosyalarınızın ne kadar boyuta kadar bilgisayarınızın hafızasına sığabileceğini öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda, bir programı açmak için ne kadar sabit disk alanına ihtiyacınız olduğunu öğrenerek, bu alana göre kendinizi ayarlayabilirsiniz. Yetersiz bellek sorunu ile birlikte ortaya çıkan problemlerden kaçınabilmek için sabit disk alanını öğrenmek istiyorsanız şu adımları takip etmeniz yeterlidir:

  • Bilgisayarınıza yüklemek istediğiniz programın ne kadar sabit disk gerektirdiğini öğrenmek için uygulamaya sağ tıklayın.
  • Özellikler butonuna tıklayın.
  • Buradan, programın ne kadar sabit disk ihtiyacı olduğunu öğrenebilir, sisteminizi buna göre temizleyebilirsiniz.

Windows Disk Belleği Dosyayı Yeniden Oluşturma İşlemi Nasıl Yapılır?

Disk belleğini artırarak cihazınızda uygulamanız için ayrı bir yer açma ihtimaliniz vardır. Bu işlemi şu şekilde gerçekleştirebilirsiniz:

  • Başlat menüsünü açın ve şu butonlara tıklayarak ilerleyin, Denetim Masası – Performans ve Bakım – Yönetimsel Araçlar – Bilgisayar Yönetimi
  • Bilgisayar yönetimine ve daha sonra da Özellikler butonuna tıklayın.
  • Buradan Gelişmiş penceresine, sonra da Ayarlara tıklayın.
  • Performans seçenekleri başlığı altından sanal bellek butonuna ve daha sonra da değiştir butonuna tıklayın.
  • Sürücü listesinde, yeniden oluşturmak istediğiniz disk belleği dosyasını içeren sürücüyü seçin.
  • Disk belleği dosyası boyutu Seçili sürücü için altında maksimum boyut (MB)ve Başlangıç boyutu (MB) için 0 (sıfır) yazın ve Ayarla butonuna tıklayın.
  • Bilgisayarınızı yeniden başlatın.
  • Sanal bellek iletişim kutusunda, disk belleği dosyası boyutu Seçili sürücü için altında Sistem yönetimli boyut ve sonra Ayarla' yı tıklatın.

Android Telefonlarda Yetersiz Bellek Sorunu Nasıl Çözülür?

Bellek sorununu cep telefonunuzda yaşıyorsanız, fotoğraf çekmekten yeni uygulamaya indirmeye kadar tüm açılardan sorun yaşıyorsunuz demektir. Bu durumdan kurtulmak için ilk olarak akla gelen, telefonunuza harici bir hafıza kartı takarak depolama sorunlarını aşmaktır. Bunun yanında, yetersiz bellek sorunu çözümünü en kolay sağlayan işlemlerden birisi de telefondaki gereksiz belge, fotoğraf, oyun, dosya veya uygulamaları kaldırarak depolama alanında yer açmaktır. Bunun yanında, Google Drive veya DropBox gibi uygulamaları kullanarak, telefonunuzda yer eden dosyaları ve fotoğraf ile videoları bulut sistemlerine yükleyerek kendinize depolama alanı açarken hiçbir şeyi silmek zorunda kalmadan da işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim