Osmanlı dizisi Kuruluş Osman uzun süredir ilgiyle izlenmeye devam ediyor. Osmanlı'nın kuruluş döneminde tarihe yön veren önemli olayların aktarılmaya çalışıldığı, belli başlı konularda tarihi gerçeklere bağlı kalınarak hazırlanan Kuruluş Osman dizisinde yer alan olaylar da sık sık araştırma konusu oluyor. Osman Bey'in ölümü de bu bağlamda en sık sorgulanan konulardan birisi olarak karşımıza çıkarken "Osman Gazi nasıl öldü? Tarihte Osman Bey nasıl ve ne zaman öldü? Osman Bey dönemi kısaca..." sorusu arama listelerinde dikkati çekiyor. Hayatı boyunca pek çok seferlere imza atıp ömrünü zaferlerle dolduran Osman Gazi, yüzyıllarca hüküm süren cihan devleti Osmanlı'nın kurucusu olmakla büyük önem taşıyor. Peki, Osman Gazi nasıl öldü? Tarihte Osman Bey nasıl ve ne zaman öldü? Osman Bey dönemi kısaca bilgiler yazımızda...

Osman Gazi nasıl öldü? Tarihte Osman Bey nasıl ve ne zaman öldü? 

Osman Gazi, 1 Ağustos 1326 yılında gut hastalığı nedeniyle vefat etmiştir.

Osman Bey dönemi kısaca... (1281 – 1324)

Osman Gazi, Babası Ertuğrul Gazi’nin ölümü üzerine, aşiretin ileri gelenleri tarafından beyliğin başına getirilmiştir. Ahiler arasında saygın bir konumu olan Şeyh Edebali’nin kızıyla evlenerek ahilerin de desteğini sağlamıştır.

Bizans’ın askeri ve ekonomik açıdan zayıflamış olmasından ve Bizans tekfurları (valileri) arasındaki mücadeleden yararlanarak Karacahisar, Bilecik, Yarhisar, İnegöl ve Yenişehir’i fethetti.

Anadolu Selçuklularının zayıflaması ve iç karışıklıklarla uğraşan İlhanlıların kısmen Anadolu’dan çekilmesi üzerine, 1299’da bağımsızlığını ilan etti.

Bizans’a karşı Koyunhisar (Bapheon) Savaşı’nı kazandı (1302). Mudanya’yı fethederek Bizans’ın Bursa’yla bağlantısını kesti. Bursa kuşatması sürerken vefat etti.

Osman Bey adaletli, cesur ve ileri görüşlüydü. Hristiyanlara hoşgörü ile yaklaştı. İlk Osmanlı akçesini bastırdı. Döneminde, Bilecik, Karacahisar ve Yenişehir yönetim merkezi olarak kullanıldı.

Editör: TE Bilisim