Tarihe kara bir leke olarak geçen Hocalı Katliamı, aradan geçen 30 yıla rağmen Azerbaycanlıların kalbinde tazeliğini koruyor. Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla Azerbaycan'a karşı toprak iddiasında bulunmaya başlayan ve saldırıya geçen Ermeniler, 25 Şubat 1992’de ablukaya aldıkları Hocalı'yı ele geçirmek için harekete geçmiş, 613 Azeri Türk’ünün şehit edildiği kanlı bir soykırıma imza attı.

HOCALI’DA YAŞIYAN KIZIN YAŞADIKLARI

İnsanlık tarihinin en acımasız olaylarından biri olarak tarihe geçen Hocalı Katliamı’nı dünyaya duyurmak adına çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda “Sevinj hikâyeleri” adı verilen proje hazırlandı. Projede Hocalı’da yaşayan 9 yaşındaki bir kızın gözünden Hocalı trajedisine bakış yansıtılıyor.

GERÇEK OLAYLAR ANLATILIYOR

Sosyal ağ günlüğü formatında oluşturulan Sevinj hikâyelerinde, “30 yıl önce İnstagram olsaydı ve küçük Sevinj olanları hikâye olarak paylaşsaydı, Hocalı’da neye tanık olurduk?” sorusunun cevap aranıyor. Karakterler hayali olsa da, filme Hocalı soykırımı kurbanlarının ifadelerine dayanan gerçek olaylar anlatılıyor.

25 ŞUBAT’A KADAR SÜRECEK

Projenin resmi sosyal medya hesapları, 1 Şubat’tan trajedinin anıldığı 25 Şubat’a kadar her gün kısa videolar paylaşacak. Sevinj hikâyeleriyle dünya kamuoyunu Hocalı soykırımı hakkında bilinçlendirilecek. Soykırım mağdurlarını anmak ve genç nesil tarafından unutulmamasını sağlanacak. Proje “Hocalı için Adalet Uluslararası Farkındalık Kampanyası” kapsamında Azerbaycan Cumhuriyeti Gençlik Vakfı’nın desteğiyle başlatıldı.

HOCALI’DA NE OLMUŞTU?

Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla Azerbaycan'a karşı toprak iddiasında bulunmaya başlayan ve saldırıya geçen Ermeniler, 1991'in son günlerinde ablukaya aldıkları, bölgenin tek havaalanına sahip ve stratejik önem taşıyan Azerbaycan’ın Hocalı şehrini ele geçirmek için hareket geçti. Aylar süren saldırılarını 25 Şubat 1992'de yoğunlaştıran Ermeniler, gece, Sovyet Rus ordusunun o zaman Hankendi'de bulunan 366’ncı motorize alayının da yardımıyla üç koldan saldırdı. Sadece işgalle yetinmeyen Ermeniler, sivilleri toplu şekilde katlederek esirlere acımasızsa işkence yaparak 20’nci yüzyılın en kanlı katliamlarından birine imza attı. Azerbaycan Başsavcılığın verilerine göre, daha önce 7 bin kişinin yaşadığı Hocalı’da savunmasız durumdaki 106'sı kadın, 70'i yaşlı, 63'ü çocuk 613 Azerbaycan vatandaşı şehit edildi. Katliamdan 487 kişi gazi olarak kurtuldu. Ermeniler bin 275 kişiyi esir aldı. Bunların 150'sinden bugüne kadar haber alınamadı.

Aşağıdaki linkler aracılığıyla Sevinç’in hikâyesine daha yakından bakabilirsiniz;

İnstagram: https://www.instagram.com/sevinj.stories/

TikTok: https://www.tiktok.com/@sevinj.stories

 

Editör: TE Bilisim