İsrail ile varılan esir takası anlaşmasının altıncu turunda, Hamas'ın silahlı kanadı İzzettin Kassam Tugayları, Han Yunus kentinde kurulan platformdaki resimlerle Trump'ın Gazze'deki Filistinlileri zorla yerinden etme planına karşı çıktı. Platforma asılan resimlerde, "Filistin'i özgürleştirmek için direniş" vurgusu yapıldı.
GAZZE TERK EDİLEMEZ
Mescid-i Aksa İmam Hatibi Şeyh Sabri de Trump’ın planına ilişkin Filistinlilerin direnişinin devam edeceğini belirterek “Hiçbir şekilde orası terk edilemez." dedi. Trump'ın açıklamalarına karşıTürkiye’nin tutumuna da işaret eden Sabri, “Biz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerinin çok değerli olduğunu biliyoruz. Umut ediyoruz ki inşallah Arap devletleri de mevcut durumlarını korurlar.” temennisinde bulundu.
369 FİLİSTİNLİ ÖZGÜR
Takasın altıncı turunda, üç İsrailli rehine karşılık 369 Filistinli daha özgürlüğüne kavuştu. Bırakılan Filistinlilerin 36'sı müebbet hapis cezasına çarptırılan, 333'ü de 7 Ekim 2023'ten sonra Gazze’de alıkonulan kişilerden oluşuyor. İlk beş turda, İsrail hapishanelerindeki 766 Filistinli esir ile Gazze’deki 16 İsrailli ve beş Taylandlı esir serbest bırakıldı.
HAMAS: GAZZE'NİN TEK ALTERNATİFİ KÜDÜS
Hamas ise Trump’ın tehcir planına karşı bir kez daha açıklama yaparak tepki gösterdi. Sinsi planın asla kabul edilemez olduğu vurgulanan açıklamada, "Tüm dünyaya söylüyoruz: Kudüs'ten başka yere göç yok. Bu, Trump'ın ve onun yaklaşımını destekleyen sömürge ve işgal güçlerinin başlattığı tüm yerinden etme çağrılarına cevabımızdır" denildi.
ESİR TAKASI ANLAŞMASI
Hamas ile İsrail arasında varılan ateşkes ve esir takası anlaşması 19 Ocak Pazar günü TSİ 12.15'te yürürlüğe girmişti.
Anlaşma kapsamında 27 Ocak Pazartesi günü, Netzarim Koridoru Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin güneyden kuzeye geçişine açılmış, İsrail ordusu 9 Şubat'ta Netzarim Koridoru'ndan çekilmişti.
Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı, İsrail ordusunun 8 ay süren işgalinin ardından 1 Şubat'ta hasta ve yaralıların tahliyesi için açılmıştı.
Esir takasının ilk beş turunda, İsrail hapishanelerindeki 766 Filistinli esir ile Gazze’deki 16 İsrailli ve 5 Taylandlı esir serbest bırakılmıştı.
Üç aşamadan oluşacak ateşkes anlaşmasına göre, 42 günlük birinci aşamada toplam, 1900'ün üzerinde Filistinli esir ve 33 İsrailli esirin serbest bırakılması bekleniyor.