Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabı X üzerinden ocak ayı ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi.
Bakan Şimşek, yıllık cari açığın ocakta 11,5 milyar dolar olduğunu aktararak, "Önümüzdeki dönemde artmasını öngördüğümüz cari açığın yıl genelinde Orta Vadeli Program (OVP) tahmini olan 28,6 milyar dolar ve milli gelire oranla yüzde 2'nin altında, sürdürülebilir seviyede kalmasını bekliyoruz" dedi.
Şimşek, brüt dış finansman ihtiyacının milli gelire oranının cari açıktaki düşüşün de katkısıyla son 2 yılda 5,4 puan iyileştiğine, yüzde 18,6 ile uzun dönem ortalamasının altına gerilediğini belirtti.
Şimşek paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
"Böylece dış dengeye ilişkin kırılganlıkları önemli ölçüde bertaraf ederek ekonomimizi daha dirençli ve güçlü hale getirdik.
Sürdürülebilir cari denge ve uzun vadeli kaynak ile dış finansman ihtiyacını azaltmaya ve finansmanın kalitesini iyileştirmeye devam edeceğiz."
Yıllık cari açık ocakta 11,5 milyar dolar oldu. Önümüzdeki dönemde artmasını öngördüğümüz cari açığın yıl genelinde OVP tahmini olan 28,6 milyar dolar ve milli gelire oranla yüzde 2’nin altında, sürdürülebilir seviyede kalmasını bekliyoruz.
— Mehmet Simsek (@memetsimsek) March 12, 2025
Brüt dış finansman ihtiyacının milli… pic.twitter.com/PINzPUR0Gj





