En popüleri OpenAI şirketinin ChatGPT adlı ürünü olan yapay zekâ uygulamalarının insanlığın geleceğini nasıl etkileyeceği araştırılıyor. Bu minvalde bir çalışma Pensilvanya Üniversitesi’nden Daniel Rock tarafından yapıldı.

OpenAI şirketinin araştırmacıları Tyna Eloundou, Sam Manning ve Pamela Mishkin’in destek verdiği “GPT'ler GPT'lerdir: Büyük Dil Modellerinin İşgücü Piyasası Etki Potansiyeline Erken Bir Bakış” başlıklı çalışmanın amacı “Büyük Dil Modelleri” (LLM) adı verilen yapay zekâ teknolojilerinin ABD istihdam piyasasına etkilerini ortaya koymaktı.

LLM uygulamaları ChatGPT ile popülerlik kazandı. GPT kavramı, “Önceden Eğitilmiş Üretici Dönüştürücüler” olarak tanımlanıyor. LLM’ler insan emeği gerektiren pek çok işin yapay zekâ desteğiyle yapılmasını sağladığından istihdam politikaları açısından dönüştürücü etki yaratıyor.

Araştırmanın bulguları, ABD işgücünün yüzde 80'inin iş görevlerinin en az yüzde 10'unun LLM'lerden etkilenebileceğini ortaya koyuyor. İşçilerin yüzde 19'unun görevlerinin en az yüzde 50'si de yapay zekâdan payını alıyor.

Analize göre tercümanlar ve çevirmenler, şairler, söz yazarları ve yaratıcı yazarlar, halkla ilişkiler uzmanları, gazeteciler, yazarlar, muhabirler, matematikçiler, muhasebeciler, vergi danışmanları, mali denetçiler ve analistler, redaktörler, hukuki ve idari asistanlar ile web ve dijital arayüz tasarımcıları yapay zekâdan en çok etkilenecek meslekler arasında.

Dil modelleriyle ilişkisi sınırlı olduğundan hiç etkilenmemesi beklenen meslekler ise, tarım aletleri operatörleri, otomotiv camı montajcıları, tamirciler, sporcular, aşçılar, metal işçileri, marangozlar, boyacılar, bulaşıkçılar, inşaat ustaları, madenciler, lastik tamircileri vb. olarak sıralanıyor.

ChatGPT, daha çok makaleler, blog yazıları, mektuplar ve kitaplar gibi metin tabanlı içerikler ile web siteleri oluşturmak için kullanıldı. Yazarı ChatGPT olarak belirtilenlerin yanı sıra, ChatGPT'ye yazdırıp kendi imzasını atan ‘uyanık’ların kitapları bugün Amazon gibi kitap mağazalarının vitrininde.

Bir iş görüşmesiyle Google’da giriş seviyesi kodlayıcı olarak işe girebileceği ortaya çıkan ChatGPT'yi test eden Amazon çalışanları, müşteri destek hizmetleri sunma, eğitim belgeleri oluşturma ve kurumsal stratejiyle ilgili soruları cevaplamada çok güçlü olduğunu onayladı.

McKinsey Global Institute’den Anu Madgavkar, reklâmcılık, teknik yazı, gazetecilik ve içerik oluşturmayı içeren mesleklerin yapay zekâdan öncelikle etkileneceklerini vurguluyor. İçerik oluşturucuları tarafından yapılan işlerin çoğunun otomatikleştirilemeyeceğini belirten Madgavkar, bu noktada insan muhakemesinin önemine dikkat çekiyor.

Önceden bilgiler yüklenmiş ve eğitilmiş yapay zekâ uygulamaları, pek çok meslekte kullanım alanı bulabilir. Bu noktada muhakeme gerektiren işler içinse hâlâ insan unsurunun anahtar önemde olduğunu vurgulamak gerekiyor. Yapay zekâyla kavga etmek yerine onu işini ileriye taşımak için kullanan insana her zaman ihtiyaç olacak.