İran Salı günü yaptığı açıklamada, Washington'ın taleplerine verdiği yanıtın "inandırıcı olmadığını" belirterek, Hürmüz Boğazı'nın ancak ABD'nin İran'ın yedi şartını yerine getirmesinden sonra yeniden açılacağını vurguladı.

Kuneytra ve Dera çiftçileri zeytinliklerine neden giremiyor?
Kuneytra ve Dera çiftçileri zeytinliklerine neden giremiyor?
İçeriği Görüntüle

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Mohsen Rezaei, ABD sosyal medya platformu X'te yaptığı açıklamada, "ABD'nin İran'ın hak ve taleplerine verdiği yanıt ikna edici değildi" dedi.

"İran'ın yedi şartına eksiksiz ve açık bir şekilde yanıt vermeleri ve bunları yerine getirmeleri gerekiyor. Ancak o zaman Hürmüz Boğazı yeniden açılacaktır," diye ekledi.

Tahran'ın öne sürdüğü yedi şart arasında Orta Doğu'da ateşkes, yurt dışında dondurulmuş İran varlıklarının serbest bırakılması ve İran'ın petrol sektörüne uygulanan yaptırımların kaldırılması yer alıyor.

Talepler arasında ABD deniz ablukasının sona erdirilmesi, savaş tazminatlarının ödenmesi, ABD güçlerinin geri çekilmesi ve tehdit ve müdahalelerin sonlandırılması da yer alıyor.

Rezaei'nin açıklamaları, Katar'ın Tahran ve Washington arasında sürdürdüğü arabuluculuk çabaları sırasında geldi.

Katar gazetesi Al-Araby Al-Jadeed, arabuluculuk ekibine yakın kaynaklara atıfta bulunarak Salı günü, Washington'ın Katar heyeti tarafından Pazartesi günü İran'a sunulan mutabakat zaptı taslağını kabul ettiğini bildirdi.

Kaynak: AA