Zor zamanlar İran’ı bekliyor, lakin Ortadoğu’da hiçbir ülke diğerinden bağımsız ve bağlantısız değil vesselam…

İran son dönemlerin en sıkıntılı sürecine girmiş durumda, Kudüs gücü komutanı Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin ardından sivil bir uçağın düşürülmesi, sosyal medya üzerinden ülke liderlerinin karşılıklı atışması, Süleymani’nin cenazesinde yaşanan ölümler Cumartesi günü itibariyle düşürülen uçakta ölenlerle ilgili anmalarla başlayan yeni protesto dalgası. İran için baş döndürücü bir hızla değişiyor gündem.

Ortadoğu için gündem her daim hızlı ve hareketli geçer. Bazen olaylar gündeme aksamadan arada kaybolup gider. Bunların en önemlilerinden biri de önceki gece Haşdu Şa’bi Kerbela komutanı Talb Saidi’nin öldürülmesi oldu. Bu suikast aslında DMO komutanının bölgede İran Proxy güçlerinin bayrakları önünde fotoğraf vermesinin ve basın açıklaması yapmasının ardından gelmiş olması İran- ABD arasında savaşın düşük yoğunluklu olarak devam edeceğini de işaret ediyor. ABD’nin aynı süreçte Yemen’de Husi güçleri koordine eden Abdulrıza Şahlai’ye yönelik bir operasyon yaptığı da ortaya çıkmış, ama Şahlai bu operasyondan sağ kurtulmuştu.

İran da iç kargaşanın devam ettirilmesi, sürecin İran açısından zor günlere işaret ediyor. Bölgede Proxy güçlerin de gereken desteği veremeyeceğinin ortaya çıktığı İran rejimi için sıkıntı günler başlamış durumda. Özellikle düşürülen uçak ile ilgili olarak uluslararası kamuoyunun baskısı İran’ı ciddi oranda köşeye sıkıştıracaktır. Öğrenci olayları ile desteklenen sürecin DMO ve İran rejimi tarafından bastırılmada güçlük yaşanacağına işaret ediyor.

Süleymani’nin cenazesinin şehir şehir dolaştırılmasının etkisinin uçak düşürme olayı nedeniyle etkisinin kalmadığını okuyan tüm çevreler, İran için bölgeye yığınak yapılacağını ifade etmeye başladılar. Olası bir İran müdahalesi ki bu kısa sürede görülen bir durum değil, bunun yerine iç dinamikleri üzerinden Suriye usulü bir iç çatışma ortamı sürdürülebilir mi, bölge en az on yıl sürecek yeni bir çatışmalar zeminini daha kaldırabilir mi? Bunlar üzerine konuşacak, yazacak, çizecek çok vakit olacak gibi.

Türkiye’nin bölgedeki olayları daha net okuma ihtiyacı var. Daha önemlisi İran rejiminin dostlarının renklerini belli ettiği bu süreçte gereksiz çatışmaların önüne geçilmesinin yeni göç dalgalarının önüne geçmesi için elzem olduğunu da bir kere daha belirtmekte fayda var.

Zor zamanlar İran’ı bekliyor, lakin Ortadoğu’da hiçbir ülke diğerinden bağımsız ve bağlantısız değil vesselam…