Son yıllarda hızlanan inşaat sektörü ile beraber şehir merkezlerinde arsa neredeyse kalmadı. Yeni başlayan konut projelerinin çoğu şehir çeperlerine doğru yapılıyor. Ancak kentsel dönüşüm ile şehir içinde arsa üretimi yapılabiliyor. Gayrimenkul geliştirebilmek için arsa üretimi şart. Ancak arsa üretilebilen bir şey değil aslında. Ölçeği belli, miktarı belli. Üretimden kasıt örneğin kentsel dönüşüm ile eskiler yıkıldığında ortaya çıkan arsadan veya TOKİ eliyle arsa aşamasına getirilen arazilerden bahsedebiliriz. Dolayısıyla çok değerli. Geldiğimiz noktada İstanbul’da bulunabilen arsalar altın değerinde. Hani bir söz vardı “İstanbul’un taşı toprağı altın” diye. Gerçekten o sözün tam yeridir. Eskiden insanlar Anadolu’dan İstanbul’a çalışmaya gelirken bu sözü söylermiş ama şehirde arsa o kadar değerli hale geldi ki tam da bugünler için söylenmiş bir söz olduğunu düşünüyorum.

İstanbul’dan ev almak veya gayrimenkul yatırımı yapmak isteyenlerin bana en fazla sordukları soru “Nereden almalıyım” oluyor. İstanbul’da nereden alırsam daha fazla kazanırım, neresi daha çok prim yapar, hangi semt gibi sorularla çok karşılaşırım. Ben de her zaman şunu söylerim. İstanbul sınırları içinde her yer birbirinden kıymetlidir. Bütçeniz neye ve nereye uygunsa. Bugün değilse yarın ama bir gün alınamayacak kadar değerli olacak. Hal böyle olunca, şehirde son kalan özellikle büyük çapta arsalar için inşaat firmaları kıyasıya yarışıyor. İhaleye çıkan arsayı alabilmek ve kendi projelerini yapabilmek için büyük çaba sarf ediyorlar.

İstanbul’un kalbinde iki ihale

Bugünlerde İstanbul’da arzı iyiden iyiye azalan merkezde neredeyse kalmayan arsalardan çok değerli iki yerin ihalesi verildi. İstanbul’un göz bebeği, hatta kalbi diyebileceğimiz Etiler ve Nişantaşı’ndaki arsanın kazananı belli oldu. Emlak Konut GYO tarafından İstanbul’un en lüks semtlerinden Nişantaşı’ndaki Marmara Üniversitesi arazisi için yapılan ihalenin kazananı DAP Holding iştiraki olan Eltes&İstlife İş Ort. oldu. Firma 1 milyar 763 milyon 750 bin TL bedelle en yüksek teklifi verdi.705 milyon 500 bin TL, Emlak Konut GYO’ya ödenecek bedel olarak açıklandı. DAP Holding iştiraki Eltes&İstlife İş Ort. bu ihaleden hemen sonra Emlak Konut GYO tarafından yapılan Çekmeköy ihalesini 1 milyar 111 milyon TL bedelle en yüksek teklifi vererek kazandı. Çekmeköy’deki 115 bin 56 metrekarelik arazi için Emlak Konut GYO’ya ödenecek bedel 355 milyon 552 bin TL olarak açıklandı.

Bir diğer önemli ihale ise Etiler Polis Meslek Yüksekokulu’nun arazisi için yapıldı. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi tarafından yapılan ihaleyi 1 milyar 388 milyon 520 bin TL veren İBB iştiraki KİPTAŞ kazandı.31 bin 885 metrekarelik alanı olan Etiler Polis Meslek Yüksekokulu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kararıyla daha önce riskli alan ilan edilmişti.