Kraliyet ailesine yakın kaynaklar, Atlantik ötesi kölelik nedeniyle özür dileme yetkisinin Buckingham Sarayı'na değil, İngiltere hükümetine ait olduğunu belirtti. Açıklama, Başbakan Andy Burnham'ın resmî bir özür talebine açık olduğunu söylemesinin ardından geldi. BBC'nin haberine göre Kral 3. Charles, Antigua ve Barbuda'da düzenlenecek İngiliz Milletler Topluluğu Hükümet Başkanları Toplantısı'nda (CHOGM) konuya değinecek.

Kral Charles CHOGM'de ne söyleyecek?

Kral Charles salı günü CHOGM'ye hitap edecek. Buckingham Sarayı sözcüsü BBC'ye yaptığı açıklamada Kral'ın bu ziyarette "geçmişin en utanç verici olaylarıyla yüzleşmekten geri durmayacağını" söyledi. Sözcük, konuşmada "gerçek bir samimiyet ve içten bir üzüntü" beklenebileceğini de ekledi.

Yashar lideri: Parlamento çoğunluğu için 4 ilke etrafında birleşelim
Yashar lideri: Parlamento çoğunluğu için 4 ilke etrafında birleşelim
İçeriği Görüntüle

Saray, Burnham'ın açıklamalarına tepki verdi mi?

Sözcü, Kral'ın Burnham'ın sözlerine tepki verip vermediği sorusunu yanıtlamadı. Kral'ın hükümetin pozisyonuna ilişkin siyasi konularda yorum yapmasının doğru olmayacağını belirtti. Kral Charles'ın Burnham'ın yazısı hakkında önceden bilgilendirildiği de aktarıldı.

Özür yetkisi kimde?

Kraliyete yakın kaynaklara göre kölelik için özür dilenip dilenmeyeceği kararı sarayın değil, hükümetin yetkisinde. Böylece top, resmî özür çağrılarına muhatap olan hükümete atılmış oldu.

Burnham ne demişti?

Burnham, The Guardian'da yayımlanan makalesinde İngiltere'nin hem köleliği kaldıran cesur insanların hem de insan yaşamı üzerinden ticaret yapanların ülkesi olduğunu yazdı. Atlas Okyanusu'nun iki yakasındaki köle ticaretini "barbarca" diye niteleyen Burnham, Atlantik köle ticaretinden etkilenenlerle diyalog başlatmayı önerdi. Resmî özür çağrılarını dinlemenin de sürecin parçası olacağını belirterek, "Bu tür bir özür talebine de açığım." dedi.

Tazminat talepleri konusunda ise Burnham, bunun doğru yanıt olmadığını söyledi. Farklı bir çağda ve başka yasalar altında yaşananlardan bugünün Britanyalılarının sorumlu tutulamayacağını savundu.

Kral Charles daha önce ne söylemişti?

Kral Charles, 27 Ekim'de Bahamalar'da yaptığı konuşmada, bu adalarda ve ötesinde geçmişte yaşanan büyük acıların ve adaletsizliklerin kabul edilmesinin doğru olduğunu söylemişti. Kral, Guyana'da da köle isyanının başladığı bölgeyi ziyaret etti. Kraliyet ailesinin köle ticaretine yatırım yapması ve bu ticareti kollaması nedeniyle eleştirilere maruz kaldığı belirtiliyor.

Kaynak: AA