Yeni dönemin sihirli kavramı ChatGPT. Hemen her gün içinde ChatGPT geçen metinler çıkıyor karşımıza. Çoğu abartılı ve gerçeklikten uzak bu metinler, bize ütopik bir tablo çiziyor. Peki, gerçekte ChatGPT nedir ve ChatGPT’ye nasıl yaklaşılmalı?

ChatGPT, Elon Musk ve Sam Altman’ın kurduğu OpenAI tarafından ortaya konulan yapay zekâ destekli bir sohbet robotu. 30 Kasım 2022’de başlatılan, şimdilik 2021 yılına kadar bilgi içeren ChatGPT, dil modeli teknolojisiyle sorulara insan üslubuna yakın bir şekilde cevap veriyor.

ChatGPT, benzerleri içinde bugüne kadar ortaya konulan en başarılı proje ve ilk günden itibaren büyük ilgi gördü. Web analizi yapan Similarweb şirketinin raporuna göre 100 milyon kullanıcıya en hızlı ulaşan uygulama olarak tarihe geçti.

ChatGPT’nin sadece iki ayda ulaştığı 100 milyon kullanıcıya TikTok dokuz ayda, Instagram iki yılda ancak ulaşabilmişti. Bu veriler, ChatGPT ve benzer uygulamaların geleceği olduğuna dair umut veriyor ve teknoloji devleri arasında rekabete yeni bir boyut getiriyor.

Bugüne kadar klasik arama motoru işlevinin dışına çıkmayan Google bile artık ChatGPT benzeri özellikler getirme hazırlığı yapıyor. Şirket "Apprentice Bard" adlı projesini kapalı devre olarak yürütürken, Microsoft Bing adlı arama motoruna ChatGPT’yi entegre etmek için çalışıyor.

Çin’in arama motoru Baidu ise kendisine ait makine öğrenim algoritması Ernie ile benzer bir hizmet başlatmak için kolları sıvamış durumda. Özetle yakında klasik arama motoru işlevinin yerine, daha kompleks sonuçlar üreten sistemler yaygınlaşacak.

ChatGPT’nin açtığı yol, umut verici olmakla birlikte, yine sihirli kavramların büyüsüne kapılıp erken yorum yapanlar, algıyla gerçeği birbirinden ayırt edemeyen yorumlar dolaşıyor ortalıkta. ChatGPT ve benzeri uygulamaların yok edeceği meslekler sıralaması yapılıyor büyük bir iştahla.

ChatGPT ve benzeri sistemler bazı mesleklerin yapabileceği işleri yerine getireceği gibi, birçok alanda da iş birliği aracı olarak kullanılır olacak. Gelecek, ChatGPT gibi araçları işlerinde artı değer olarak kullanabilen, bu araçları optimum verimli kullanan insanların öne çıktığı bir dönem olacak.

Yazılımlar, sadece kendilerine verilen bilgileri kullanarak size sonuçlar verebilir. Bunu da programlandıkları çerçevede yaparlar. Örneğin ChatGPT ile elde edeceğiniz bir metin sizin üslubunuzu ve bakış açınızı yansıtmaz. Oysa siz bir insan olarak kendinize has bakış açınızla bir değersiniz.

Bir roman yazarı, gazete köşe yazarı vb. kişilerin kendilerine has yaşam öyküleri, edindikleri tecrübeler, aldıkları ya da alamadıkları eğitim, düşe kalka öğrendikleri, onları olgunlaştıran yaşadıkları acı ve tatlı olaylar vardır. Ve tüm bu süreçler yazarın hayata bakış açısını, kimliğini, kişiliğini ve üslubunu oluşturur.

Hâl böyleyken, “ChatGPT yazarların yerine geçecek” gibi aşırı yorumlar, gerçeklikle bağlantısı zayıf varsayımlardır. Tekdüze, derinliksiz, duygusal zekâdan uzak metinler verebilir size yazılımlar; insan dokunuşu olmayan metinler.