Şehri 40 gün boyunca talanettiler. Yıktılar. İçinde ambulanslarında olduğu yüzlerce kamu aracının üzerine benzin döküp yaktılar. Sonra buçelikten iskelete dönmüş harabeleri üst üste yığıp şehrin en güzel caddelerine barikat olarak kurdular. Bu korku filminin aktörleri sadece gözüdönmüş teröristler mi sanıyorsunuz? Hayır.

Gezi teröründe öncülüğütiyatro ve sinema oyuncuları kimseye kaptırmadılar. Terör örgütlerininbayraklarının Taksim meydanında göndere çekildiği, Abdullah Öcalan’ınposterlerinin meydandaki binalara asıldığı bu dehşetli gösterinin başrolleriniözellikle tiyatrocular oynadılar. Hususen de yıkmaya çalıştıkları iktidarpartisinin 1994’ten beri elinde olan İBB Şehir Tiyatroları oyuncuları.

TİYATRODANSOKAKLARI ATEŞE VERMEYE

LeventÜzümcü, tiyatrocu yoldaşların öncüsüydü. Gezi eylemlerininneredeyse baş aktörüydü. Tıpkı bu “vahşetsenaryosunu hazırladığı iddiasıyla” yargılandığı için yurtdışına firareden Mehmet Ali Alabora gibi.

Üzümcü, ülkenin seçilmişliderine “huzursuz ve saldırgan bir provokatör” dediğinde birİBB personeliydi. Batılı yoldaşlarının düzenlediği toplantıda “Hastalıklıpsikolojinin klonları sokaklarda göz yaşartıcı ve boğucu gaz fişekleriyle biziöldürmeye çalışıyor” diye ağladığında da bir Şehir Tiyatrolarıçalışanıydı.

Şehir Tiyatroları’nda bumilletin değerlerini aşağılayan her türlü oyunu sergilemekten “demokrasi ve çoğulculuk”adına çekinmeyen; utana sıkıla bir-iki Necip Fazıl, Mustafa Kutlu eserioynanmasına izin veren İBB yönetimi sonunda “seçimlerde oy istedikleri halktan utanmış” olacaklar ki;ancak iki yıl sonra Levent Üzümcü’yüdisipline sevk etmeyi başarabildi.

Sonra ne mi oldu?

AK Partili İBB’nin Şehir Tiyatroları Genel SanatYönetmeni Erhan Yazıcıoğlu tüm ekibini toplayıp basın toplantısı düzenledi.Hem İBB’ye hem de hükümete ağıreleştirilerde bulunup, arkadaşının kovulduğu bu günü “yas günü” olarak ilan etti. Diğer oyuncular hattaYazıcıoğlu’nun yardımcıları Hakan Arlı, Yiğit Sertdemir, Şehir Tiyatroları Sahne Direktörü Ozan Gözel ve yardımcısı ZaferKırşan da Levent Üzümcü’ye destek vererek AK Parti’ye ve personeli olduklarıİBB yönetimine verip veriştirdiler.

NİYETEPKİ GÖSTERİYORSUNUZ?

İBB’nin şimdiki CHP’li Başkanı Ekrem Bey, ŞehirTiyatroları repertuarından Necip Fazıl, İskender Pala ve Mustafa Kutlu’nuneserlerini “israf gerekçesiyle”çıkartmış. Sosyal medyada tepkibüyükmüş.

Neden?

Zaten bu isimler repertuara kenarından iliştirilmemiş miydi? NecipFazıl’a “kötü bir tiyatro yazarı, sağcı örgüt lideri” diyerekrepertuara girmesini engellemeye çalışan Macit Koper, “Size kan vermeyeceğiz,vereni de engelleyeceğiz” demişti Ak Partili yönetim için. Neoldu? Yıllarca oyun yönetmeye devametti. Hatta Şehir Tiyatroları’nın 100. yılında taltif edildi beyimiz.

Ekrem Bey, “var olanın” adını koymuşsadece. Sağ olsun.

Belki üzerine korkaklık, sünepelik yapışmış; kendisineverilen görevi hakkıyla yerinegetirmekten aciz, özgüvensiz narkozlularıbir parça uyandırır.