Bir kitabı okumak başka, kitap okuyan insan olmak başkadır.

Okul bitirmek başka, okul bittikten sonra da kitaplarla bağını sürdürmek başkadır.

Kitabı beğenmek başka, beğendiği fikirlerin altını çizip hayatına katmak başkadır.

Herkese akıl vermek başka, kendi aklını akıl almaya açık tutmak başkadır.

Bilgilenmek başka, bilgiden ahlâk çıkarmak başkadır.

Okumak başka, öğrenmek başkadır.

Bilgiyi edinip başkalarına değişmesi için söylemek başka, asıl kendisinin değişmesi gerektiğine inanarak önce kendi dilindeki, anlayışındaki ve davranışlarındaki yanlışları bulabilmek, bu konuda yapılmış uyarıları ciddiye alarak kendisini daha iyi bir ahlâkla donatacak değişimleri önce ve acilen kendisi için düşünmek başkadır.

Öğrendiği doğru prensipleri, “O bunu hak etmiyor” diye vazgeçmek başka, “Karşımdaki nasıl davranırsa davransın, kendimdeki iyi ahlâkı korumak zorundayım” diyerek kendi kalitesine uygun davranmak başkadır.

“Ben iyilik yaptım kıymet bilmedi, ben de artık iyilik yapmayı bıraktım” demek başka, “İyiliklerin de kötülüklerin de ilk muhatabı Allah’tır (c.c). Ben, o bilmese de Allah’ın (c.c) bildiğini biliyorsam mesele bitmiştir. İyiliklerim benim şahsiyetimin sağlam tuğlalarıdır. Ben bunu sadece Allah (c.c) ve kendim için sürdürüyorum” demek başkadır.

Öğrendiğini zannederek, okuduğu bilgilerden bir ahlâk çıkaramadan o bilgilerin hayatını güzelleştirmeden yok olup gitmesi başka, öğrenmeyi öğrenerek zihnini hep öğrenmeye açık tutup, insana insan değeri vermeyi, hayata güzel bakmayı ve mutlu etmenin mutlu olmaya vesile olduğunu bilmek başkadır.

Öğrenmek ve yaşamak için niyet etmenin kendisi bile insanın kimyasını değiştiriyorken, her bilgi içimdeki karanlığı söndürüp güneşe yeni pencereler açıyorken, kendimi bundan mahrum etmem, yanımda buz gibi lezzetli bir su varken, susuzluktan kavrulmam gibidir.

Olaylardan öğrenemeyenlerin öğreneceği başka bir okul yoktur. Her bilgi yeni bir bilgiye, her davranış değişikliği daha iyi başka davranışa ve her yeni düşünme biçimi daha güzel düşüncelere kapı aralıyorken, öğrenmenin heyecan verici sürecini, değişimin harika atmosferini, hücrelerimize kadar yaşayabilmemiz duasıyla efendim.