En son ne sormuştun?

Ben, söylediklerinizi anlamaya çalışıyorum. Fakat nereden başlamalıyım bilmiyorum. Onu sormuştum, ben şimdi ne yapayım, nereden başlayayım?                          

Bu soru, yola çıkmak üzere olduğunun işaretidir. Yolculuğun hayırlı olsun. Kolay gelsin diyeceğim fakat “kolay” kelimesinin senin zihnindeki anlamı ne, bilmiyorum. Benim kastettiğim kolaylık, yolu bulmuş olmak, yolda daim olmak ve hep gözü ilerilerde olmak. Yola çıkan her yolcu bilmeli ki yolda iri taşlar olacak, çukurlar ve tümsekler olacak, yağmuru ve karı, inişi çıkışı olacak. Yani yol şartları da insanın duyguları gibidir, çok çabuk değişebilir.

Aslında yolun karakteri değişkenliktir. İnsan da hep iyiye doğru evrilmeli, sabit olmamalı. Sabit olmak, azalarak geri gitmek demektir. Bilesin ki yol şartlarına uyum sağlayabilirsen intibak gücün artar. Böylece iç yapında da sürekli zorluklara göğüs gererek ilerlemenden dolayı her sıkıntıda, ilerleyeceğin yolun arayışına girersin. Arayana yol görünür. İlaç, sıkıntının içindedir. Güzellik, yol arayışının içindedir. Çünkü yollar her an açık, her an kolaylık var, her an sen hazırsan dünya sana hazır olacak. Burada bilmen gereken önemli bir şey daha var ki sen, gittiğin yoldan razı isen yol sana kolay gelir.

Peki yol boyunca yanımda kimse olmayacak mı, ben yalnız mı yol yürüyeceğim?

Bu da iyi bir soru. Seninle yol yürüyen olacak mı yoksa yalnız mı yürüyeceksin? Bu, köklerinden beslenirken belli olur. Bazen ailece yollara düşersiniz, bu muhteşemdir. Bazen de yanında bir iki kişi olabilir, bu da çok güzeldir. Bazen de ulu çınarlar, koskoca dağlar gibi yalnız başına yürürsün ki bu hepsinden muhteşemdir. Şunu bil ki evlât, Allah (c.c.) kabiliyetli olanları sınava sokar ve zirveyi nasip edeceklerine yokuş tırmandırır. Eğer yolda yalnızsan bil ki Allah (c.c.) seni bu yolculuğun üstesinden gelecek kabiliyette yarattı. Bazen kendi sesin, bazen duan, bazen ibadetlerin, bazen şükrün, bazen de yol yürürken sana eklenen iyi hâller senin yoldaşın olur.

Yolda iken bana iyi hâller mi eklenecek?

Evet, kesinlikle! Zihninde, “Peki nasıl?” sorusu var, değil mi?

Evet.

Bunlar, senin yol azığın olacak şeyler. Senin yolda olmanı ve yolda kalmanı destekleyecek ve sana gıda olacak şeyler. Düşündükçe kendini iyi hissedeceğin ve yola coşkuyla devam etmene yardımcı olacak değerler. Nasipse bunu da haftaya konuşalım mı?

Olur Usta.