Normalde televizyon izleyen biri değilim. Bazı zamanlar internet üzerinden haber kanallarını veya belgesel kanallarını izlediğim oluyor. Hemen herkes gibi günün hangi saatinde açarsam açayım kaliteli yayınlarıyla izleyiciyi mest edecek kanal özlemi içindeydim. Ta ki bulana kadar…

Bir süredir TRT Müzik kanalında değişim rüzgârları esiyor. 2009 yılında yayına başlayan kanalın yayın koordinatörlüğünü yaklaşık 2 yıldır Dr. Kenan Bölükbaş yapıyor. Günün hangi saatinde açarsam açayım TRT Müzik’te birbirinden kaliteli yapımlarla karşılaşıyorum. Kanalda solist odaklı performansların ön plana çıktığını görüyoruz. Bu da gün boyu canlı konser dinlemek kadar insanı rahatlatıyor. Programların ses kalitesi ve sahne yalıtımları da muhteşem. Elbette bu planlamanın arkasındaki ismi tebrik etmek gerekiyor.

TRT Müzik son dönemde Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği ve Tasavvuf Musikisi alanlarındaki programların sayısını artırdı. Bu programların YouTube takipçilerinin de bir hayli arttığını gözlemliyoruz. Şehri dolaşırken girdiğim lokantalarda, imalathanelerde, çay bahçelerinde, iş yerlerinin hemen hepsinde TRT Müzik açık duruyor. Demek ki müziksever halkımız TRT Müzik ile dinleniyor. Bu yazıyı yazarken de arka planda TRT Müzik dinliyorum.

TRT Müzik’te dikkat çeken bazı yapımlar şunlar; Ahmet Şahin İle Meşk, İlahi Sesler, Fasıl Vakti, Bağlamam Perde Perde(Hüseyin Akpınar ve İstanbul Radyosu Bağlama Ekibi), Oyun Havaları, Nağmeler, İlk Sahne(İmam Hatip öğrencileri sahne alıyor), Müziğin Renkleri, Uzun İnce Bir Yol(Cengiz Özkan), Düello, Zirvedeki Türküler, Dombranın İzinde(Arslanbek Sultanbekov), Cümbüşün Peşinde(Salih Korkut Peker), Sesler Âlemi(Sedat Anar), Çınaraltı, Mazhar Alanson ile, Yedi İklim, 3 Ses, Müzik Dergisi(Şafak Karaman), Nazenin(İncesaz), Gönüller Bir Olsun, Boğaziçi Sesleri, Miras "Anadolu Ezgileri", Zamâne, Erol Parlak Müzik Atölyesi, Aykut Kuşkaya ile Gece Şarkıları, Sazın Dilinden(Esat Kabaklı), Ahmet Şafak'la Olsun… Kanalda ayrıca her cumartesi 23.00’te canlı konserler yayınlanıyor.

Uğur Işılak İle Miras

TRT Müzik’te Ağustos ayının son haftasında yeni bir program yayınlanmaya başladı;“Uğur Işılak İle Miras”. Program Pazartesi günleri 22.45’te yayınlanıyor. Programda Anadolu insanının ruh dünyasını inşa eden bin yıllık edebi mirasımızı usta yorumcu Uğur Işılak notalarla buluşturuyor. Ozanlık geleneğinin son temsilcilerinden olan Uğur Işılak kendi eserlerinin yanı sıra Yunus Emre’den Necip Fazıl’a, Âşık Seyrani’den Mehmet Akif Ersoy’a kadar birçok abide şahsiyetin hem unutulmamış hem bugüne kadar hiç bilinmeyen şiirlerini besteleyerek kültürel bir arşiv niteliğinde izleyiciye sunuyor. Bu programa ayrı bir yer vermemin çok sebebi var. Programda müzik var, şiir var, muhabbet var, aşk var. Şu ana kadar yayınlanan dört bölümünü de izledim. Programda Abdurrahim Karakoç, Mehmet Akif, Yunus Emre, Karacaoğlan, Rıza Tevfik, Yavuz Bülent Bakiler, Cemal Safi, Kanuni Sultan Süleyman gibi isimlerin şiirleri seslendirildi. Müziklerin arasında 5 dakikalık “hitap” bölümleri yer alıyor. Bu bölümde Türkçemiz, Dilimizin Önemi, Ozanlık, Vatan sevgisi gibi konular etkileyici bir dille yansıtılıyor. Bu metinleri yazan kişiyi de ayrıca tebrik ediyorum. Yaklaşık 1 saat süren programda Uğur Işılak’a 25 kişilik bir orkestra eşlik ediyor. Büyük çoğunluğu Türk sazlarından oluşan bu seçkin ekibin performansı ayrıca takdire şayan. Özellikle İbrahim Gökhan Doğan’ın bağlama ve dombra ile sergilediği performans öne çıkıyor. Bağlama, balaban, ney, kabak kemane, kemençe, kanun, tef, kudüm gibi geleneksel seslerimiz tam bir harmoniye dönüşüyor. Pop müziğin kısırlaştırıcı ve tekdüze seslerine karşın geleneksel müziğimiz ile kulağınızın ve gönlünüzün pasını silmek isterseniz “Uğur Işılak ile Miras” programına bir göz atmanızı tavsiye ederim. Tebrikler TRT Müzik, tebrikler Uğur Işılak.