Kripto para, artık dünyanın gerçeği. Bugün devletler, dijital para çıkarma konusunda çalışmalar yapıyor.

Ülkemize baktığımızda ise, kısa zamanda zengin olmak isteyenlerin tüm varlıklarını satıp, kulaktan dolma bilgilerle kripto paraya yatırım yaptığını görüyoruz.

Acemice girişilen bu hareketlerin sonu, genellikle hüsran oluyor. Evini, arabasını satıp hayal kırıklığı yaşayan çok kişi görüyoruz.

İyi araştırılmadan, güvenilir olmayan yerlerden işlem yapılması, piyasa bilgisi olmaması sonucu acemi kararlar alınarak, varlıkların kaybedilmesi gibi pek çok facia yaşanıyor.

Kripto para alım satımı için çok sayıda platform mevcut. Bu platformların kimisi ciddi bir tecrübe birikimi ve profesyonellikle faaliyet gösterirken, kimisi de mağduriyetlere neden olan sorunlu yapılardan oluşuyor.

Bu mağduriyetler silsilesi devam ederken, Meclis’te bir araştırma komisyonu kurulması ve kripto para sektörünün temsilcilerinden görüş alınması önemli bir gelişme.

Sağlıklı bir düzen içinde bu sektörün çalışmalarını sürdürmesini sağlamak ve kimsenin mağdur olmayacağı yasal düzenlemeleri yapmak devletin görevi.

Yapılacak düzenleme, platformların sağlıklı bir zeminde faaliyet göstermesi ve mağduriyetlerin önlenmesi açısından büyük önem taşıyor. Umarım kısa sürede bu konuda yasal düzenleme çıkar ve daha istikrarlı bir işleyişe zemin hazırlanır.

Kripto para sektörünün bir başka boyutu ise madenciler. Sahip oldukları bilgisayar donanımlarını kullanarak kripto para madenciliği yapanlar, aslında ülkemize döviz girdisi sağlıyor.

Her ne kadar artan enerji maliyetleri nedeniyle kârlılıkları düşse de bu işi yapan ciddi bir kesim var. Döviz getirici işler yapanlara destek olmak ve önlerini açmak gerek.

Burada yeri gelmişken Türkiye’de olup yurt dışıyla iş yapan ve ödeme aracı olarak PayPal kullananların mağduriyetlerine de değinmek gerek.

PayPal’in alternatifleri var. Ancak yurt dışındaki büyük çoğunluk PayPal’i tercih ediyor ve başka ödeme aracı kullanmayı reddediyor. Bu da Türk girişimcilerin önemli fırsatları kaçırmasına neden oluyor.

Türk makamları PayPal ile bir araya gelse ve bu sorunu çözse, Türk girişimcilerin yurt dışından ödeme almaları ve ülkemize döviz girdisi sağlamasına büyük bir kapı aralamış olur.

Dergibi’ye ne oldu?

1999 yılında İstanbul’da kurduğum elektronik dergi Dergibi, Ankara merkezli olarak yola devam ediyor.

Uzun süren ‘yol yorgunluğu’ sonucu projeyi devam ettirmekte güçlük çektiğim bir anda, başka bir ekibe devrederek çekilmeyi düşündüm.

Bu adım, Dergibi adının yaşamasını ve yılların birikimi arşivinin erişilebilir olmasını sağlamayı amaçlıyordu. Ve temaslarım sonuç verdi. Tüm hakları bedelsiz devrettim.

Dergibi, 2017 yılından bu yana Yunus Nadir Eraslan’ın Genel Yayın Yönetmenliği, Ali Ömer Akbulut ve Cahid Efgan Akgül’ün editörlüğüyle yola devam ediyor.

Buradan bayrağı devralan yeni ekibe ve bugüne kadar Dergibi’ye emeği geçen herkese teşekkürü borç biliyorum.