Beyoğlu’nda milyonlarca insan, yüzyılların kültür mirasına dokunma fırsatı buluyor. Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, bu yıl üçüncüsünü düzenledikleri ‘Beyoğlu Kültür Yolu Festivalleri’ni Diriliş Postası’na anlattı. Yıldız, uluslararası çaptaki etkinliğin, farklılıkların sanat potasında birlikte ve huzur içinde yaşayabildiğini dünyaya duyurduğunu söyledi.

Muhammed Şimşek / Röportaj KÜLTÜR-sanatın kalbi, 7 gün 24 saat boyunca İstanbul Beyoğlu’nda atıyor. Doğu’dan Batı’ya Anadolu’nun yüzyılları aşıp gelen bütün zenginliklerini kendinde toplayan ilçe, dünyanın en büyük kültür-sanat festivallerine ev sahipliği yapıyor. Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Türkiye’de Kültür Yolu Festivalleri” kapsamında bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Beyoğlu Kültür Yolu Festivali” ile ilgili Diriliş Postası’na konuştu.

Başkan Yıldız, her kesimden yüzbinlerce insanı ağırlayan bu görkemli buluşmaya ilişkin şunları söyledi; “Beyoğlu Kültür Yolu ve Kültür Yolu kavramı Beyoğlu’nun kendi özelinden çıkıyor. Çünkü kültür-sanatla bilinen ve bir yol boyunca devam eden kültürün, sanatın yaşandığı ve yaşatıldığı, hissedildiği bir mekânın adı, Beyoğlu. Şimdi Atatürk Kültür Merkezi’nin yapılması, Galataport’un yapılmasıyla beraber yaklaşık 4 kilometrelik bir hat. Ve bu hattın başlangıç noktasını, dünyanın sayılı birkaç kültür merkezinden biri olan Atatürk Kültür Merkezi (AKM) oluşturuyor. Böyle olunca buradan doğal bir yol var; oluşturulan, ihdas edilen bir yol değil.”

KÜLTÜR SANATA DOYACAKSINIZ

“Buradan Galataport’a uzanan yolda sinema, tiyatro, opera, bale, söyleşi, konferans, kültür sokağı ve kütüphanesiyle beraber bir kültür-sanat buluşması yaşanıyor.” diyen Başkan Haydar Ali Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü; “Onun hemen karşısında yapılan Taksim Camii bir ibadethane; ama altında bulunan söyleşi alanları, sergi alanlarıyla Türk İslam sanat eserlerinin sergilendiği bir kültür merkezi. Yine Atlas Sineması ve orada oluşturulan müze, yolun daha girişinde bu yolculuğun ne kadar ihtişamlı olduğunu gözler önüne seriyor. O yolda ne ararsanız var, dijital sanatlar var, klasik sanatlar var, resim var, fotoğraf var, sinema var, tiyatro var, görsel sanatlar var, gastronomi var. Dolayısıyla bu 4 kilometrelik bir yol üzerindeki festivale aynı zamanda ilçemizde olması hasebiyle Beyoğlu Kültür Yolu Festivali diyoruz.”

7’DEN 70’E ÜCRETSİZ

“Beyoğlu’nda kültür, yaşıyor ve yaşanıyor. Bunu hissediyorsunuz.” diyen Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız herkesi festivale davet ederek şöyle konuştu; “Beyoğlu, kültür yolunda her yaştan insana hitap ediyor. Toplumun bütün kesimlerine hitap ediyor. Siz eşinizle, çocuklarınızla, annenizle, babanızla yani 7’den 77’ye geldiğinizde ücretsiz bir şekilde çocuklarınızla, ailenizle beraber vakit geçirebiliyorsunuz. Bu kültür ziyafetinden istifade edebiliyorsunuz. Ve diyelim ki bir yerde bir yemek yemeniz gerekecek, bir yerde bir çay içmeniz gerekecek; yine 500 yıllık 1000 yıllık bir tarihî mekânda gidip yemeğinizi yiyip çayınızı içebiliyorsunuz.”

KÜLTÜR SANAT VİZYONU
BAŞKAN Yıldız, dev festivalin Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın ve AK Parti’nin kültür ve sanat konusundaki vizyonunun bir parçası olduğunu ifade ederek, “Bu vizyon aslında eğitimde, sağlıkta, savunma sanayiinde mukayese edilebilecek bir çıkıştır. Zaman zaman bu konuda eleştiriliyoruz; ‘AK Parti savunma sanayiinde İHA’yı, SİHA’yı yaptı. Helikopterler, Atak helikopterleri... Sağlıkta şehir hastanelerini yaptı, ulaşımda havaalanları...Ama kültür-sanatta ne yapıldı?’ Kültür-sanatta da Atatürk Kültür Merkezi (AKM), öncesinde Muhsin Ertuğrul Sahnesi yapıldı. Bizim dönemimizde bunun yanında Taksim Camii ve Külliyesi, Atlas Sineması yapıldı. Ankara’da aynı şekilde 5 binden fazla tarihi eserin onarılması başlı başına bir kültür olayıdır” diye konuştu.

DÜNYANIN SAYILI MERKEZLERİNDEN

Başkan Haydar Ali Yıldız, festivalin dünyanın sayılı kültür-sanat merkezlerinin içinde yer almak için can atan bir cazibesinin olduğuna dikkati çekerek, “Yani düşünün 36 tane tiyatro salonuyla, 10 tane sinema salonuyla, kültür merkezleriyle, 48 tane müzesiyle,166 noktası var kültür sanat anlamında. Sinema, tiyatro, opera, bale, müze, sergi... Bütün bunlar müthiş bir zenginlik. Zaten 360 gün boyunca devam ediyor. Şimdi Beyoğlu Kültür Yolu Festivali bu düşünceyle, bunu bir farkındalığa dönüştürecek.” 

‘BİZ BİRİZ VE BERABERİZ’

Başkan Yıldız bu dev organizasyonun en çok önemsediği tarafını şöyle dile getirdi; “Şimdi hemen belediyemizin önündeki sahnede, Galataport’ta, AKM’nin orada daha birçok noktada bu toprağın çocukları bir araya geliyorlar. Sanatın, kültürün birleştirici gücünü burada görüyorsunuz. Biz bir toprağın insanlarıyız diyoruz. Biz aynı toprağın insanlarıyız. Türk’üyle, Kürt’üyle, Çerkez’iyle, Laz’ıyla, Roman’ıyla, Boşnak’ıyla, Alevi’siyle, Sünni’siyle geliyorlar, ’biriz ve beraberiz’ diyorlar. O birlik beraberlik duygusu yaşanıyor burada. Beni en çok mutlu eden; o birliğin, beraberliğin, o huzurun var olduğu Beyoğlu’nu bütün dünya görüyor. Dünyanın 7 kıtasından insanlar var. Efendim Türkiye’de kutuplaşma var. Gidiyoruz meydanlara bakıyoruz ki başı açık, kapalı, Alevi, Sünni, aynı meydanda toplanıyorlar, eğleniyorlar.”

MİLLÎ İRADEYE SAHİP ÇIKTILAR

Yıldız, sanatla dolu meydanların millî iradenin bütünleştirici gücü olduğunu vurgulayarak, “Bu çocuklar, Çanakkale’de şehit düşen dedeleri gibi Malazgirt’te dedelerinin yaptığı gibi, Kurtuluş Savaşı’nda dedelerinin yaptığı gibi; 15 Temmuz’da yine vatanları tehlikeye girdiğinde, işgal edilmek istendiğinde Türk’ü, Kürt’ü, Alevi’si ‘başı açık-kapalı’ demediler, ‘vatan bizim’ dediler. ‘Bayrak bizim’ dediler. ‘Millet biziz’ dediler. ‘Ezan’ı susturamazsınız’ dediler ve konser alanlarını bu defa bir millî irade meydanlarına dönüştürdüler. Millî iradeye sahip çıktılar. Bayrağa sahip çıktılar. Onun için ben bu çocuklara öyle bakıyorum. Bu gençlere öyle bakıyorum. Beyoğlu’nda bu gençleri bu şuurda misafir etmekten büyük bir huzur, büyük bir onur duyuyorum. Dolayısıyla Beyoğlu bu anlamda kültürün, sanatın ve onunla beraber huzurun ve birliğin mekânı, adresi hâline gelmiş oluyor.” ifadelerini kullandı.

HEDEF 20 MİLYONA ULAŞMAK

Başkan Yıldız, daha önce iki kez yapılan festivalin 15 gün sürdüğünü ancak bu kez süreyi uzatma ihtiyacı duyduklarını belirterek, “Üçüncüsü 23 gün sürecek. Bir ve ikincisinde katılım yaklaşık 10 milyondu. Ben bu sayının, havaların da müsait olmasıyla 15 milyonu hatta 20 milyonu geçeceğine inanıyorum. Uluslararası bir festival ve yerli-yabancı bütün sanat dallarının olduğu, 7’den 77’ye herkesin ücretsiz bir şekilde istifade ettiği bir festival. Doya doya bütün İstanbul’u, bütün Türkiye’yi, vatandaşlarımızı, milletimizi, bu festivale davet ediyoruz.” dedi.

Doğu ve Batı burada
BAŞKAN Yıldız, Beyoğlu’nun konumuna dikkati çekerek, “Cumhurbaşkanımız bir gün Şangay’da Türkiye’nin Doğu’ya bakan yüzünü gösteriyor, bir gün BM’de Türkiye’nin Batı’ya bakan yüzünü. Beyoğlu’nun da aslında böyle bir yönü var. Beyoğlu Türkiye’nin Doğu’ya ve Batı’ya bakan yüzü. Dünya Türkiye’yi, İstanbul’u, Beyoğlu’ndan görüyor. Beyoğlu hakkında bir kanaatten ziyade Türkiye hakkında bir kanaate sahip oluyor. Beyoğlu’nu Osmanlıdan, Roma’dan, Bizans’tan çıkardığınız zaman geriye çok fazla bir şey kalmıyor. Osmanlıdan Beyoğlu’nu çıkardığınız zaman ise İstanbul normal bir Anadolu şehrine dönüyor. Diğer ilçelerimizde daha fazla Anadolu İslam Türk medeniyetine ait eserler var ama Beyoğlu’nda hepsi var. Roma, Bizans, Ceneviz, Rumi, Ermeni, Yahudi, Müslüman; hepsi burada aynı sokakta, aynı apartmanda, aynı caddede, aynı mahallede var olabilmekte. Bu bir iddia olarak; bugün Türkiye’nin bir imparatorluk aklıyla, cihanşümul devlet aklıyla, her anlamada var olabildiğini gösteriyor. Dolayısıyla festival aslında cihanşümul devlet aklının kültür-sanatta da ortaya koyduğu önemli bir iddiadır.” değerlendirmesini yaptı.