İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, ülkesinin Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nden (UNHRC) çekildiğini açıkladı.
Saar, bu kararı, UNHRC'nin Orta Doğu'daki tek demokrasi olan İsrail'i 'saplantılı bir şekilde şeytanlaştırması' ve antisemitik bir tutum sergilemesi gerekçesiyle aldıklarını belirtti.
İsrail'in Gazze'deki soykırımı birçok uluslararası kuruluş tarafından tescillendi. Netanyahu Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından soykırım suçuyla mahkum edildi. BM'nin birçok raporu Gazze'deki insan hakları ihlallerini ve soykırımı teyit etti.
GAZZE'DE DEVAM EDEN FELAKET
Gazze'deki son durum oldukça vahim. Gazze Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte hastanelere 12 cesedin ulaştığını, bunlardan sekizinin enkazdan çıkarıldığını, dördünün ise yaralanmalar nedeniyle hayatını kaybettiğini bildirdi. 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de hayatını kaybedenlerin sayısı 47 bin 552'ye, yaralı sayısı ise 111 bin 629'a ulaştı. Ancak, hala enkaz altında mahsur kalan ve kurtarılamayan kişiler bulunuyor.
SOYKIRIMCI İSRAİL, ATEŞKESE RAĞMEN TERÖR ESTİRİYOR
19 Ocak 2024’te yürürlüğe giren ateşkese rağmen, İsrail ordusu 21 Ocak'ta Batı Şeria'nın Cenin kentinde “Demir Duvar” adı verilen bir saldırı başlatmıştı. 27 Ocak'ta ise bu saldırılar Tulkerim'e taşındı. İsrail, Batı Şeria'daki saldırılarında, bölgenin altyapısını hedef aldı, evleri yıkarken sivil yerleşim alanlarını tahrip etti ve Filistinlileri göç etmeye zorladı. Bu saldırılar sırasında okullar, hastaneler ve kültürel miras alanları büyük zarar gördü.
KÜLTÜREL SOYKIRIM SUÇLAMASI
İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'daki saldırıları, sadece can kayıplarına neden olmakla kalmadı, aynı zamanda bölgedeki kültürel yapıları da yok etti. Filistin Merkezi İstatistik Bürosu’na göre, Gazze'de 60 bin 368 bina tamamen yıkıldı, 823 cami, 3 kilise, 136 okul ya da üniversite tamamen tahrip oldu. Bu yıkımlar, birçok uzman tarafından İsrail'in bölgedeki kültürel soykırımı işlediği şeklinde değerlendiriliyor.