Bizler insanlar olarak çoğunlukla konuşarak anlaşırız. Duygu, düşüncelerimizi, talep ve tekliflerimizi konuşarak yaparız. Kullandığımız sözler, kurduğumuz cümleler, insanların nasıl ve neye göre düşüneceklerini de belirler çünkü her söz beyinde bir düşünce kapısı açar. Aynı zamanda nasıl hissedeceklerini de belirler.

Kötü söz kötü yapar, iyi söz iyi yapar

Kötü söz yıkar, iyi söz yapar

Kötü söz denge bozar, iyi söz denge kurar

Kötü söz savunmaya kilitler, iyi söz düşündürür

Kötü söz, söylenen kişinin olumsuz kayıtlarını hatırlamasına sebep olur, iyi söz iyi olduğuna inandırır ve iyi kayıtları açığa çıkarır

Kötü söz giderek sahibinin dilini bozar ve kötü sözlü yapar, iyi söz ise dilini onarır ve iyi sözlü yapar

Kötü söz daha muhatabına ulaşmadan söyleyenin içini karartır, iyi söz ise önce söyleyenin içini aydınlatır

Kötü söz muhatabının iyi yönlerini görmesini engeller ve kötü hissettirir, iyi söz iyi yönlerini görmesine yardımcı olur ve iyi hissettirir

Kötü söz, söyleyenin içinde olumsuz şeyleri biriktirdiğinin ifadesidir ve söyledikçe artar, iyi söz ise içinde iyi şeyleri biriktirdiğinin ve artırdığının ifadesidir.

O halde anlıyoruz ki, kullanılan sözler eğer insan onurunu koruyan cümlelere dönüşmüşse, insan daha kolay maksadı anlar, savunmaya değil cevaba odaklanır. Böyle değil de, inciten, iğneleyen, aşağılayan cümleler kurulmuşsa, şahsın söylediğini anlamaya değil, sözler kendisinin yüreğini ne kadar acıtmışsa o kadar savunmaya çalışır.

En basitinden, “Yine yapamadın mı?” sözü, “Sen zaten daha önce de yapamamıştın, yine mi yapamadın, yani beceriksizsin?” mesajını verir. Şahıs bunu duyduğunda, o işi yapamamakta ne kadar haklı olursa olsun, canı sıkılır, gerilir ve tepkisel bir cevap verme ihtiyacı hisseder. Özgüveni varsa ve muhatabı da konuşabileceği yakınlıkta ise, kısmen kendisini savunur ve rahatlar fakat sessiz kalmışsa bu söz içinde patlar ve hatırladıkça rahatsız eder.

Sözler, hangi renk gönülden çıkmışsa, o rengi yansıtır. İnsanı Allah (c.c) için yücelten bir anlayış, sözleriyle “Sen Allah’ın (c.c) değerli bir kulusun” mesajını verir. Çünkü güzel sözün, geniş bir yürekte mayalandığını bilir bu anlayışın sahibi. Ve, iyi davranılan insanın iyi yönleri açığa çıkar. Bilelim ki dünyanın, onur ve haysiyetin imanla ve irfanla birleşerek dik tuttuğu insanlara ihtiyacı var.