Stanford Üniversitesi tarafından yayımlanan “2024 Yapay Zeka İndeksi Raporu”na göre Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında bilişim, bilgisayar bilimi, bilgisayar mühendisliği ve bilgi teknolojisi alanlarında lisans düzeyinde en fazla mezun veren üçüncü ülke oldu. Türkiye, bu başarıyı Birleşik Krallık ve Almanya’nın ardından elde etti.

MEZUN ARTIŞINDA TÜRKİYE İKİNCİ SIRADA

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), rapora ilişkin yaptığı açıklamada, 2012-2022 yılları arasındaki mezun sayılarında Norveç’in yüzde 153 ile en fazla oransal artış yakaladığını, Türkiye’nin ise yüzde 118’lik oranla ikinci sırada yer aldığını bildirdi. Ayrıca Türkiye, yüksek lisans mezun sayısında Avrupa altıncısı, doktora düzeyinde ise beşinci sırada bulunuyor.

Teknoloji devlerinin Avrupa yarışı! Apple ve Samsung savaşı
Teknoloji devlerinin Avrupa yarışı! Apple ve Samsung savaşı
İçeriği Görüntüle

DOKTORA ARTIŞINDA ZİRVE TÜRKİYE’NİN

En dikkat çekici istatistiklerden biri ise Türkiye'nin doktora düzeyindeki büyümesi oldu. Türkiye, 2012-2022 yılları arasında doktora mezunu sayısındaki yüzde 173’lük artışla ve 100 bin kişi başına düşen doktora mezunu oranındaki yüzde 142’lik artışla Avrupa birincisi oldu.

KADIN MEZUNLARDA DA ÖN SIRALARDA

Rapora göre Türkiye, kadın-erkek cinsiyet eşitliği açısından da ön planda yer aldı. Bilgi ve İletişim Teknolojileri alanında Türkiye, ön lisans düzeyinde ABD ve İspanya’nın ardından dünyada 3’üncü, Avrupa’da ise 2’nci sırada yer aldı.

YÖK BAŞKANI ÖZVAR: HER ÖĞRENCİ YAPAY ZEKÂ DERSİ ALACAK

YÖK Başkanı Erol Özvar, yapay zekâ alanındaki gelişmelere yönelik olarak, “Geçen yıl 20 üniversitemizde 17 farklı yapay zekâ temelli ön lisans ve lisans programı açtık. Mezuniyete kadar her öğrencinin bu alanda en az bir ders almasını hedefliyoruz. Yapay zekâ eğitimi veren üniversite sayısını 80’in üzerine çıkarıyoruz,” dedi.

Türkiye’nin bu alandaki hızlı yükselişi, hem nitelikli insan kaynağı yetiştirme açısından hem de dijitalleşme yolculuğunda küresel ölçekte önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: AA