‘600 senedir buradayız, Rus’un uçaklarıyla heveslenenlerin hevesleri kursaklarında kalacak. Buradayız’ diye lafa başlıyor Türkmen Dağ’ındaki kahramanlar. 2014 Nisan ayında bir mevzide tanışmıştık bu kahramanlarla. Ahmet Arnavut vardı aralarında. Beyaz saçlı bir komutan. “Füzdik” diyordu füzelere. “Bize füze lazım” demişti o zamanlar. Kızıl tepeye çıkmıştık beraber. “Karadan gelemez bu korkaklar ama havadan gelirler. Füzelerimiz olursa bir ikisi düştü mü gerisi gelmeye korkar. Füze olmazsa elimizde halimiz harap olur” demişti. Aradan bir sene geçti dediği oldu Ahmet Arnavut’un. Havadan geldiler hainler.

Türkmen Dağının kahramanlarıyla, son saldırılar üzerine konuşmaya başladık yine bugünlerde. “Stratejik tepelere ağır silahlar çıkardılar. Kızıldağ olduğu gibi düştü” diye anlattılar durumu. “Bu savaşmayacağız demek değil ama, Kızıldağ’ı geri alırız. Bu gece bile alabiliriz. Ama ayın 25’in Ankara’da yapılacak toplantıyı bekliyor herkes bizde anlamadık ne olduğunu” diye eklediler. Ne toplantısı diye sordum kendi bildikleri kadarını anlattılar. ABD Savunma Bakanının geleceği tarihi mi kastediyorlardı artık yoksa bildikleri başka bir şey mi vardı bilmiyorum.

Bugün Türkmen Dağı meselesinde geldiğimiz nokta Esed’in kuyruğunun kopma noktası aslında. Türkmenler her türden ağır silahlarla desteklenmez ve Bayırbucak tutulmazsa Suriye tamda İsrail’in istediği noktaya doğru bir adım daha yaklaşmış olacak. Dağlarda mücadele veren iyi niyetli kahrama gençlerin hatırına meseleye hassas yaklaşmalıyız. Türkmen Dağını ne kaybettik, ne de kazandık. Mücadele çok ince, hata kabul etmeyecek kadar imce bir çizgide ilerliyor. Kaybedilmiş stratejik tepeler var. Bu tepelerin üzerine ağır Rus roket sistemleri yerleştirildi. Vurmak için bekliyorlar. Bu siyasi soğutma Esed’in klasik taktiği. Soğutarak ilerliyorlar her seferinde.

Dağ düştü demek hatalı. Dağ düşmedi demek de hatalı. İkisi de değil. Bordo Bereli birlikleri gizlice geldiler destek veriyorlar palavraları çok tehlikeli. Türkiye silah ve ateş gücü desteği vermek için bekliyor. Neyi bekliyor? Keşke bilseydim!