Geçen yıl ekim ayında yürürlüğe giren tebliğe göre, ticari araç sahipleri ve akaryakıt istasyonu işletmecileri, 31 Aralık'a kadar taşıt tanıma birimini taktırmak zorunda. Bu sistem sayesinde, 8 milyon araç UTTS'ye geçerek usulsüz akaryakıt fişi düzenlenmesi engellenecek ve istasyonlardaki vergi kaybı önlenecek.

"KATMA DEĞER SAĞLAMAYA GAYRET EDİYORUZ"

Turpak CEO'su Tamer Şengönül, 25 yıldır Taşıt Tanıma Sistemi üzerine çalıştıklarını belirterek, UTTS ile ülkemize katma değer sağlamaya gayret ettiklerini vurguladı.

Şengönül, taşıt tanıma biriminin akaryakıt dolum işlemi sırasında plaka bilgisini otomatik olarak ödeme kaydedici cihaza ilettiğini ve sistemin rekabeti artırarak kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmeyi amaçladığını ifade etti. Otomatik plaka aktarımı sayesinde hatalı plaka girişi ve fiş basılmasının önlendiğini, böylece ticari araçların akaryakıt alımının hızlandığını belirtti.

8 MİLYON ARACIN USULSÜZLÜĞÜ NEDENİYLE DEVLETİN VERGİ KAYBINA UYĞRAMASI ENGELLENECEK

Sistem, 8 milyon aracın usulsüz harcamalar nedeniyle devletin milyarlarca lira vergi kaybına uğramasına engel olacak. Şengönül, sistemin yakıt hırsızlığını önlediğini ve araçların yakıt tüketimiyle ilgili bilgilerin anlık takibine olanak tanıdığını da ekledi.

Uraloğlu: Stratejik amaçlarımız doğrultusunda 18 ulusal siber güvenlik hedefimiz ve 61 eylem planımız var Uraloğlu: Stratejik amaçlarımız doğrultusunda 18 ulusal siber güvenlik hedefimiz ve 61 eylem planımız var

AKARYAKIT TÜKETİMİ DİTİAL OLARAK TAKİP EDİLECEK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, UTTS'nin 2024'te başlamasıyla 8 milyon aracın 713 milyar liralık akaryakıt tüketiminin dijital olarak takip edileceğini huzurda, bu sistemin elle plaka girişini ortadan kaldırarak vergi kaybını önleyeceğini açıkladı. Bakan Şimşek, özel taşıt tanıma sistemleri üzerinden yıllık 223 milyar lira akaryakıt alımı gerçekleştiğini ve 2022'de usulsüz fiş ve faturaların 75 milyar lira kayba yol açtığını belirtti.

Kaynak: AA