Guatemala'nın kuzeyinde, yaklaşık 3 bin yıl öncesine tarihlenen bir Maya kenti gün yüzüne çıkarıldı. Kültür Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre “Los Abuelos” yani “Büyükanneler ve Büyükbabalar” adı verilen bu antik şehir, ülkenin Peten bölgesinde, Uaxactun adlı önemli bir arkeolojik alana 21 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

MÖ 800-500 yıllarına tarihlenen Orta Preklasik döneme ait olduğu belirtilen şehir, erken Maya medeniyetinin en eski ve önemli kutsal merkezlerinden biri olarak değerlendiriliyor. Alanın içerisinde, bölgeye özgü ikonografiyle bezenmiş piramitler ve anıtlar yer alıyor. Özellikle “ataları simgeleyen” insan biçimli iki heykel, kente adını verirken, antik atalara tapınma geleneklerine de işaret ediyor.

Olympos Antik Kenti'nde yeni mozaikler bulundu
Olympos Antik Kenti'nde yeni mozaikler bulundu
İçeriği Görüntüle

KENTSEL ÜÇGEN GÖRÜLDÜ

Los Abuelos’un yaklaşık 16 kilometrekarelik bir alana yayıldığı, bu alan içerisinde 33 metre yüksekliğinde bir piramit, Preklasik döneme ait duvar resimleri ve “benzersiz bir kanal sistemi” bulunduğu ifade edildi. Bu keşif, daha önce az bilinen Uaxactun Milli Parkı’ndaki üç farklı bölgenin bir “kentsel üçgen” oluşturduğunu da ortaya koyuyor.

Bakanlık açıklamasında, bu keşfin, Peten bölgesindeki antik dönem dini ve sosyo-politik organizasyonlara dair bildiklerimizi sorgulamamıza yol açtığı vurgulandı. Öte yandan geçtiğimiz nisan ayında, Peten'deki bir diğer önemli alan olan Tikal'de, Teotihuacan kültürüne ait 1000 yıllık bir sunak bulunmuştu. Bu da Meksika ile Guatemala’daki eski uygarlıklar arasında sanıldığından daha derin bağlar olduğunu göstermişti.

Tikal, bugün Guatemala'nın en önemli arkeolojik alanı ve en büyük turistik merkezlerinden biri olmaya devam ediyor.

Muhabir: Berfin Bitirim