ABD ve İngiltere istihbaratları, Gazze'de ateşkes anlaşması için çaba harcadıklarını duyurdu ABD ve İngiltere istihbaratları, Gazze'de ateşkes anlaşması için çaba harcadıklarını duyurdu

Avrupalı siyasetçiler ve diplomatlar, Donald Trump'ın ikinci kez başkan olması durumunda ABD ile ilişkilerde yaşanacak değişikliklere şimdiden hazırlanmaya başladı. Trump'ın Ohio Senatörü JD Vance'i aday adayı olarak seçmesiyle bu farklılıklar, özellikle Ukrayna'daki savaş, güvenlik ve ticaret konularında daha da keskinleşti.

Ukrayna Politikası ve Güvenlik Endişeleri

ABD'nin Ukrayna'ya yaptığı yardımı şiddetle eleştiren Vance, bu yılki Münih Güvenlik Konferansı'nda Avrupa'nın ABD'nin Doğu Asya'ya "yönelmesi" konusunda uyanması gerektiğini söyledi. Vance, "Amerikan güvenlik örtüsü Avrupa'nın güvenliğinin körelmesine neden oldu" dedi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un partisinden kıdemli milletvekili Nils Schmid ise, JD Vance "daha izolasyonist" ve Donald Trump "öngörülemez" olsa bile, Cumhuriyetçi bir başkanın NATO içinde kalmaya devam edeceğinden emin olduğunu belirtti.

Bir AB diplomatı, Trump'ın ikinci dönem başkan olarak geri gelmesinin ne anlama geldiğini anladıklarını söyledi ve AB'yi fırtınaya hazırlanan bir yelkenli tekneye benzeterek, her zaman zorlu geçeceğini vurguladı.

Ticaret Savaşları ve Ekonomik Çatışma

Nils Schmid, ikinci bir Trump başkanlığında ABD ile yeni bir "ticaret savaşları" turu konusunda uyardı. Trump'ın başkanlığı döneminde ABD, AB tarafından üretilen çelik ve alüminyuma gümrük vergisi getirmişti. Joe Biden'ın yönetiminde bu uygulamaya ara verilmiş olsa da, Trump Beyaz Saray'a geri dönmesi halinde tüm denizaşırı ithalatlara %10 gümrük vergisi getireceğini açıkladı. Bu durum, Avrupa başkentlerinde kötü, hatta felaket bir sonuç olarak görülmektedir.

Avrupa'nın Hazırlıkları ve Liderlerin Tepkileri

Viktor Orban, Trump'ın Rusya ve Ukrayna arasında barış görüşmeleri talep etmeden önce başkan olarak göreve başlamayı bile beklemeyeceğini belirtti. Almanya'nın askeri hazırlıkları konusunda eleştirilen Vance, Almanya'nın Avrupa güvenliğinde baş aktör olarak öne çıkması için üzerindeki baskıyı artırmaktadır. Scholz'un müttefikleri, Almanya'nın Kiev'e askeri yardım konusunda ABD'den sonra ikinci sırada olduğunu belirtmektedir.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, parlamento seçimlerinin ardından zayıflamış bir figür olarak kalırken, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı mücadelesini kaybetmesi halinde "Rusya'nın Batı ile olası savaşının son derece yakın olacağı" uyarısında bulundu.

Bu gelişmeler ışığında, Avrupa ülkeleri, Trump-Vance ikilisinin etkilerini ve olası sonuçlarını yakından izlemekte ve çeşitli senaryolara hazırlanmaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi