İber Yarımadası’nda yer alan El Mirador Mağarası'nda yürütülen arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan insan kemikleri, geç Neolitik dönem insanlarının komşularını yediğine dair çarpıcı kanıtlar sundu. Araştırmalara göre en az 11 kişi – çocuklar ve ergenler dahil – öldürülüp derileri yüzülmüş, parçalanmış, kemikleri kırılmış, pişirilmiş ve tüketilmiş.
TEK SEFERLİK, ŞİDDET DOLU BİR TOPLUMSAL ÇATIŞMA
Kazılar sonucu elde edilen 650 kemik parçasının büyük bölümünde, ölüm sonrası kasıtlı müdahaleye işaret eden kesik izleri, kemik uçlarında pişirme kaynaklı parlama (tencere cilası) ve yanık izleri bulundu. Araştırmacılara göre bu olay, bölgede nadiren rastlanan, tek seferlik bir şiddet eylemi olabilir.
YAMYAMLIK NEDEN? AÇLIK DEĞİL, SOSYAL KONTROL!
Olayın açlık veya dini bir törenle bağlantısı olmadığını belirten uzmanlar, hızlı gerçekleşen bu şiddetli olayın iki tarım topluluğu arasında yaşanan çatışmanın sonucu olabileceğini belirtiyor. Yamyamlık, burada düşmanları "tamamen yok etmenin" bir aracı olarak kullanılmış olabilir.
KEMİKLERDE İNSAN DİŞ İZLERİ VE ÇİĞNEME BELİRTİLERİ
Bazı kalıntılarda insan dişlerine ait ısırık ve kemirme izleri tespit edildi. Bu izler, kurbanların pişirilip yendiklerine dair açık kanıtlar olarak değerlendirildi.
YAMYAMLIK, NEOLİTİK İBERYA’DA DAHA YAYGIN OLABİLİR
Son bulgular, Neolitik dönemde İber Yarımadası’nda topluluklar arası şiddetin yaygın olduğunu ve bu tür uç davranışların, sosyal kontrol veya sembolik güç gösterisi olarak zaman zaman kullanıldığını gösteriyor.





