KKTC Cumhurbaşkanlığı için geçtiğimiz pazar günü yapılan ikinci tur seçimlerini deyim yerindeyse ‘yüreğimiz ağzımızda’ takip ettik. Şükür ki korktuğumuz başımıza gelmedi ve Kıbrıs Türklüğü’nü ‘Anavatan’ düşmanlığına sürüklemeye çalışan, işi Rum tarafına toprak vermeye kadar taşıyan mevcuttaki Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı sandıkta kaybederken kazanan Türkiye dostu Ersin Tatar oldu.

Başbakan Tatar’ı, Cumhurbaşkanlığı makamına taşıyan elbette sadece kendi oyu değildi; ilk turda aday olan Yeniden Doğuş Partisi (YDP)Lideri Prof. Dr. Erhan Arıklı, ikinci turda Tatar’ın yanında yer alarak sonuçta önemli derecede etkili oldu. Kıbrıs siyasetinin son dönemdeki etkili isimlerinden olan Arıklı, ricamı geri çevirmeyerek seçime dair önemli değerlendirmelerde bulundu.

*****

KKTC’de yapılan seçimlerin normal bir Cumhurbaşkanlığı seçimi olmadığını belirten Prof. Dr. Arıklı, konunun uluslararası bir mücadelenin sıklet noktası haline geldiğini söyledi. Yakın zamanda Yunanistan, İsrail, Mısır, Güney Kıbrıs, ABD ve İngiltere’nin; Türkiye’ye gözdağı vermek için Güney Kıbrıs karasularında “Nemesis 2020” tatbikatını icra ettiğine dikkat çeken Arıklı, “Türkiyesiz bir Doğu Akdeniz için Türkiyesiz bir Kıbrıs istiyorlar. Türkiyesiz bir Kıbrıs içinse güvenlik ve garantörlüğün olmadığı bir federasyonu kurmak gerekiyor! Aslında 50 yıllık federasyon masalına 2017 de Crans Montana’da son nokta konulmuş, dönemin Cumhurbaşkanı Akıncı olmadık tavizler vermiş yine de Rum lider Anastasiadis’i ikna edememişti” dedi.

*****

Doğu Akdeniz’deki güç mücadelesinin gövde gösterisi haline dönüştüğü bir ortamda Akıncı’nın ‘manidar’ biçimde Türkiye aleyhtarlığı yapmaya başladığını dile getiren YDP Lideri, “Ada insanının psikolojik yapısı savunma mekanizmasına dayalı olduğu için, dışarıdan gelen telkin ve baskılara karşı bir anda reaksiyon gösteriyordu. Akıncı ve onun arkasındaki müthiş algı operasyonu merkezi bu duyguyu çok iyi kullandı. Akıncı yapılan ilk tur seçimlerinde hiçbir şey söylemeden sadece mağdur edebiyatı yaparak Tatar’ın karşısında ikinci tura kaldı.” dedi.

İkinci turda YDP olarak üstlerine düşeni yaptıklarını belirten Arıklı, “Akıncı’nın mağduriyet edebiyatına karşı biz de ‘Türkiye’yi sevenler Akıncı’ya karşı birleşmeli’ diyerek halkta vatanseverlik duygularını ön plana çıkardık. Seçimlerin arka planını halka anlattık. Özellikle Ada’ya 1974’ten sonra göçen Türkiye kökenli vatandaşlar bu söylemlerden çok etkilendi. Neticede YDP’nin etkilediği 74 göçmeni vatandaşların büyük ve blok desteği ile Tatar, Akıncı’nın önünde Cumhurbaşkanı seçildi” ifadelerini kullandı.

*****

Türkiye’nin, kendi aleyhinde propaganda yapılarak yüzde 48 oy alınan bu seçimlerden ders çıkarması gerektiğini de belirten Prof. Dr. Arıklı, “Yolunu, suyunu, okulunu, hastanesini yaptığı ve yavru vatan dediği KKTC’de bu neticenin nasıl alındığı üzerinde mutlaka kafa yorulmalıdır” dedi. E lhak bence de yorulmalı; yürekle kazanılan ‘dille’ kaybedilmemeli… Kahraman Mehmetçiklere ve TMT’li mücahitlere  rahmetle… Kalın sağlıcakla…