Türkiye şartlarında bir filmin 1 milyon barajını aşması ciddi başarıdır. Yılda 130 civarı filmin yapıldığı, senelik bilet satışının 60 milyon dolaylarında olduğu bir piyasada milyonu bulmak, en çok izlenen 10-15 film arasına girmek demektir.

Ülkemizde her yıl yaklaşık 15 film bu sınırı geçiyor. Tahmin edeceğiniz üzere komedi ve aksiyon filmleri başı çekiyor.

Sevindirici bir gelişme olarak son yıllarda bu en çok izlenen filmin çoğunluğu yerli yapımlardan oluşuyor.

Çok izlenen denince aklınıza hemen bazı film afişleri geliyor muhakkak. 2017’ye bakınca sürpriz olmayan bir lider ve sürprizlerle dolu milyonluk listesi karşımıza çıkıyor.

Öncelikle belirtmek gerekir ki bilet satışı itibariyle 2017 rekor yılı oldu. Yılın bitmesine 3 hafta varken daha şimdiden 65 milyonu geçti. 2014’te 61 milyonu geçen veriler, son 20 yılın rekoruydu. Bitirmek üzere olduğumuz sene bu bakımdan hayli verimli görünüyor. Yılın son 3 haftasında da iddialı yapımların vizyonda olduğunu düşünecek olursak 70 milyona yaklaşmanın işten bile olmadığını görebiliriz.

2017’nin daha başında bu sinyali almıştık aslında. Box Office verilerine göre yılın ilk 10 haftasında 20 milyondan fazla bilet satılmıştı. Son 10 haftada da benzer bir performans söz konusu. Haliyle, 2017’yi beklenmedik rekorla sonuçlandırmamız mümkün.

Peki, gişeyi böylesine şişiren filmler hangileri?

Başta Recep İvedik serisinin 5. filmi geliyor. 7 milyon 437 bin 50 kişi filmi izledi. Yani kaba bir hesapla memleketin 10’da 1’i filmi izledi diyebiliriz. Sürpriz değil.

Yılın sürprizini ise Ayla yaptı. Dokunaklı bir gerçek yaşam hikayesini ekrana taşıyan film hala vizyonda. 6 haftalık gişe verisi 4 milyon 500 bin civarı. Türkiye’nin Oscar aday adayı da olan filmin milyon barajını geçmesi beklense de 5 milyon sınırına dayanması çoğunluk için sürpriz oldu. İyi de oldu.

Çalgı Çengi İkimiz ise belli bir potansiyeli beyaz perdeye aktardı. Televizyon dizileri ve Düğün Dernek filmlerindeki performansları ile dikkat çeken Ahmet Kural ve Murat Cemcir ikilisi gişede umduğunu buldu. 2 milyon 798 bin 16 bilet satıldı.

Hızlı ve Öfkeli 8, 2017’de 1 milyon barajını geçen 10 yapım arasındaki 3 yabancı filmden biri. Serinin sekizinci filmi de ülkemizde büyük alaka gördü, 2 milyon 656 bin 286 bilet sattırdı.

Gişenin seviyeli güldürücüsü Ata Demirer, yeni filmi Olanlar Oldu ile kendi standardını korudu. Filmi 1 milyon 810 bin 568 kişi izledi.

Yol Arkadaşım da televizyon yıldızlarının sinemada boy gösterdiği bir yapım. Oğuzhan Koç ve İbrahim Büyükak’ın başrolündeki yapımı 1 milyon 800 bin kişi izledi.

Karayip Korsanları: Salazar’ın İntikamı’nın gişesi de beklentilere yakın oldu. Serinin diğer filmleri gibi çok izlenen yapım için 1 milyon 529 bin 857 bilet satıldı.

Moana, bu yıl 1 milyon barajını aşan iki animasyondan biri. Tabi ki ikisi de yabancı. Moana beklenmedik şekilde 1 milyon 337 bin 112 kişi tarafından izlenirken, kıl payı listeye giren ya da belki kıl payı liste sınırında kalan Çılgın Hırsız da 1 milyon bandında dolaştı.

Daha vizyonda 10 günü tamamlayan Aile Arasında filmi de yılın sürprizi olmaya aday. Sadece 10 günde 1 milyon 200 bin civarı bilet kesilen filmin 5 milyonu bulmasını bekleyebiliriz. Çok güldürdüğü söylenen fekat aynı zamanda hakkında ciddi eleştiriler olan filmi henüz izleyemedim. İzlediğimde kaleme alacağım inşaAllah.

Sadece adı geçen filmlerin toplam gişesi 26 milyon civarı. 10 filmin ortalaması 2 buçuk milyonu geçiyor. Ve ilginçtir bu filmlerden 4’ünün yapımcı firması BKM. Bir Demet Tiyatro’dan başlayan televizyon başarısını son dönemde artırarak her kanalda ayrı bir şov programıyla taçlandıran BKM, bu enerjiyi sinemaya da aktararak gişede ciddi bir paya sahip oluyor.

Nicelik açısından sinemamız için başarılı ve umut vaat eden bir tablo. Endüstriyi ayakta tutacak moral ve iş sürekliliğini sağlayan gişe verilerinin artarak devam etmesini devam ederiz. Daha mühimi ise bu şeklî bereketin niteliğe de ulaşmasını umarız.